Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rokytnice v Orlických horách byla bez tepla. Firma kvůli cenám zastavila dodávku

Část obyvatel Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku se od úterý do středy ocitla bez tepla a teplé vody. Dodávky zastavila firma Ekoenergy Moravia, a to ze tří kotelen spalujících pelety. Zdůvodnila to požadavkem na vyšší cenu tepla kvůli růstu cen pelet. Včera odpoledne firma dodávky obnovila. Zastavení dodávek se týkalo asi 400 domácností.

Radnice s postupem firmy nesouhlasí a po zastavení dodávky se obrátila na Energetický regulační úřad s tím, aby firmě nařídil obnovení dodávek tepla. "Úřadu město obratem poskytlo veškeré relevantní podklady k této situaci. Firma podle nás porušila energetický zákon," řekl starosta Petr Hudousek (Na horách doma). Firma se však podle něj včera k obnovení dodávky rozhodla sama.

Luděk Koch ze společnosti Ekoenergy Moravia Rychnovskému deníku řekl, že firma má ceník nastavený na určitou cenu paliva a že v současné době je palivo na jedné tuně o sedm tisíc korun dražší. "Proto se toto všechno děje. Doufám, že se nějak dohodneme. Letos v lednu jsme se domlouvali na ceně 6390 korun za tunu, za kterou se tenkrát nakupovala, a teď stojí tuna pelet paliva 13,7 tisíce korun. Když dovezeme 24 tun, stojí nás to navíc nějakých 150 tisíc korun. Nejsme schopni, abychom to doplatili ze svého," uvedl Koch.

Firma teplo v dvoutisícové Rokytnici vyrábí od počátku roku 2017 na svém zařízení, které má v objektech města na základě desetiletého kontraktu. Prostřednictvím rozvodů městské společnosti Centep se teplo dostává ke konečným spotřebitelům. Firma chce za teplo podle Hudouska stále více peněz. "Město v souvislosti se zvýšením ceny suroviny reagovalo a v rámci zákonných možností uzavřelo dodatek smlouvy o dodávce tepla o zvýšení ceny o 40 procent," uvedl starosta.

Na další zvýšení ceny město podle něj přistoupit nemůže, aby neporušilo soutěžní právo. Starosta uvedl, že při zahájení dodávek v roce 2017 byla ceny jednoho gigajoule tepla 400 korun bez daně a nyní je 700 korun. Desetiletý kontrakt podle starosty počítá se zvyšováním ceny tepla o inflaci. "Možná najdeme cestu, jak kotelny dál provozovat. Jsme připraveni k věcnému jednání. O nějaké ceně se můžeme s firmou dohadovat dál, třeba i u soudu," řekl Hudousek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ri | Pixabay

Štítky ČR, správa, teplo, Rokytnice v Orlických horách, peleta, okres Rychnov nad Kněžnou, palivo, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokytnice v Orlických horách byla bez tepla. Firma kvůli cenám zastavila dodávku  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.