Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Výstava v Muzeu krajky připomene historii pivovarnictví ve Vamberku

Nová výstava v Muzeu krajky ve Vamberku na Rychnovsku přiblíží historii pivovarnictví ve městě. K vidění budou také džbány, korbele, podtácky, láhve s litými nápisy, reklamní předměty včetně historických fotografií a tematických dokumentů. Výstava potrvá do 14. listopadu.

„Pivní minulost města Vamberk byla velice bohatá. Dle zjištěných informací sahá nejméně do 16. století, ale možná ještě i dále," uvedl jeden z organizátorů výstavy Jiří Hostinský.

Výstava "Pivovary a hospody ve Vamberku aneb kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije" vznikla ve spolupráci muzea a Spolku přátel historie Vamberk. Podle organizátorů jsou ve městě doložené dva dnes již zaniklé pivovary. Ve Vamberku v minulosti existovala i řada hospod, těm zaniklým, ale i současným bude výstava také věnována. Textovou část výstavy doplňuje řada trojrozměrných předmětů, a to jak ze sbírek Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, tak z těch soukromých.

„Velkou zajímavostí bude sbírka pivovarských odznaků Reného Kolečka, která je jednou z největších v České republice," uvedli zástupci rychnovského muzea, pod které Muzeum krajky Vamberk spadá.

Během vernisáže byla navíc pokřtěna kniha "Koloběh piva ve Vamberku aneb kde se pivo vařilo, stáčelo, skladovalo a pilo".

Ohodnoť článek

Štítky ČR, muzea, pivo, Vamberk, výstava, historie, Muzeum krajky, výroba piva, okres Rychnov nad Kněžnou, Jiří Stanislav Hostinský, Muzeum a galerie Orlických hor, hospoda, muzeum, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v Muzeu krajky připomene historii pivovarnictví ve Vamberku  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.