Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Obchvat Domašína v zóně Kvasiny by měl být hotový v prosinci

Stavba dvoukilometrového obchvatu Domašína v zóně Kvasiny - Solnice, která začala loni na jaře, by měla být hotová letos v prosinci. Stavba pokračuje podle plánu, v létě by stavbaři měli začít pokládat vrchní asfaltobetonové vrstvy vozovky. Obchvat mimo Domašín svede zejména dopravu do kvasinského závodu Škody Auto.

Obchvat staví společnost Eurovia CS za 64,6 milionu korun bez DPH. Celkové náklady, které zahrnují výkupy pozemků, archeologický průzkum či projektové práce, budou 135 milionů korun včetně DPH. „Dosud bylo proinvestováno 77 milionů korun," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Stavba obchvatu je součástí státních investic do výstavby infrastruktury v zóně, její financování plně pokryje Státní fond dopravní infrastruktury.

Domašín je částí obce Černíkovice a vede přes něj osobní i těžká nákladní doprava ve směru od Hradce Králové do zóny Solnice - Kvasiny, kde vedle automobilky Škoda Auto působí i její dodavatelé a další firmy. Komplikací v zimě navíc bývá značné stoupání v části současné komunikace.

Obchvat bude přeložkou komunikace II/321 a povede mezi Domašínem a Černíkovicemi mimo zastavěnou oblast. Na současnou silnici se bude napojovat před a za Domašínem, délka obchvatu bude 1984 metrů. Součástí stavby budou i dvě retenční nádrže, které budou odvádět vodu ze silnice do Třebešovského potoka.

Stavbaři pro položení konstrukčních vrstev vozovky používají stroje vybavené takzvanou technologií 3D nivelace. Stroje si na základě nahraného GPS modelu silnice řídí pokládku samy. „Jedná se o technologii, která se používá na stavbách dálnic, ale využití pro stavbu lokálního charakteru není příliš obvyklé. Na krajské investici se tato technologie používá vůbec poprvé," uvedl mluvčí.

Silničáři v Královéhradeckém kraji aktuálně stavějí také obchvat Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku. Stavbu na silnici I/11 zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR v dubnu, řidičům by obchvat měl začít sloužit v listopadu 2022.

Stavby dalších obchvatů jsou v přípravě. ŘSD nyní řeší tendr na stavbu obchvatu Nové Paky na Jičínsku. Předpokládaná hodnota zakázky je 1,6 miliardy korun bez DPH, výstavba by mohla začít v posledním čtvrtletí letošního roku. ŘSD dále pracuje na přípravě staveb obchvatů Rychnova nad Kněžnou, Častolovic a Solnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Černíkovice

Štítky ČR, silnice, stavby, obchvat, Rychnovsko, Kvasiny, Domašín, ŠKODA AUTO a.s., Solnice, Ředitelství silnic a dálnic, technologie, Eurovia CS, Státní fond dopravní infrastruktury, Černíkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Domašína v zóně Kvasiny by měl být hotový v prosinci  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.