Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Archeologové na Rychnovsku objevili pravěký sídelní komplex s obětištěm

Archeologové v trase budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí odkryli pozůstatky několika sídlišť z období zemědělského pravěku. Za nejpozoruhodnější označili objev sídelního komplexu ze starší doby železné, jehož součástí bylo s největší pravděpodobností obětiště. Mělo by jít o první objev svého druhu ve východních Čechách a jeden z prvních v ČR.

„Je to jedinečná sonda krajinou, která měří na délku asi 2,5 kilometru. Momentálně otevřený úsek je dosud nejbohatší z celého výzkumu, je objekty doslova vyplněn. Jsme zhruba v polovině výzkumu," řekla Michaela Martinková z Centra terénní archeologie (CETA) Filozofické fakulty UHK.

Zatím převažují nálezy z platěnické fáze kultury popelnicových polí ze starší doby železné datované zhruba k roku 800 před naším letopočtem. Do tohoto období spadá také sídelní komplex s obětištěm uprostřed v podobě jámy se zbytky spálených kostí a zlomky keramiky. „Poslední interpretace z laboratoře je, že by mohlo jít o obětiště. Je to poměrně čerstvé zjištění. Našli jsme v jámě také torza nádob. Na svoji dobu šlo o luxusní keramiku. Obětiště v sídelním areálu dosud na východě Čech nebylo rozeznané," řekla archeoložka Martina Beková z rychnovského muzea.

Součástí sídelního komplexu ze starší doby bronzové byly také zemědělské dvorce a studny na vodu na oválném půdorysu hluboké více než metr. „Zatím jsme prozkoumali tři studny. Zajímavé na tom je, že byly opatřeny výpletem. Dochovalo se totiž zakotvení výpletů do dna studní," uvedla Beková.

Archeologové kromě nálezů ze starší doby železné objevili také sídelní objekty z přelomu neolitu a eneolitu, tedy zhruba z období kolem roku 4500 před naším letopočtem. Další nálezy datovali do eneolitu, do období kultury jordanovské, která je již zastoupená v nedávno prozkoumané lokalitě na okraji nedalekého Kostelce nad Orlicí.

Oblast Doudleb a sousedního Kostelce nad Orlicí označují archeologové za jednu ze dvou nejvýznamnějších sídleních komor zemědělského pravěku v okrese Rychnov nad Kněžnou. Druhá je v Opočnu a okolí. V posledních deseti letech se Rychnovsko stále více dostává na archeologickou mapu ČR. Současný nárůst množství nálezů a lokalit souvisí s menší intenzitou archeologických výzkumů v minulých desetiletích v podhůří Orlických hor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, archeologie, stavby, Rychnovsko, FOTO, okres Rychnov nad Kněžnou, Česko, Doudleby nad Orlicí, Východní Čechy, Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Martina Beková, Kostelec nad Orlicí, objev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové na Rychnovsku objevili pravěký sídelní komplex s obětištěm  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.