Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Novým ministrem kultury bude náchodský starosta Jan Birke

Novým ministrem kultury bude poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke. Ten už v České televizi také potvrdil, že nabídku přijme. Současný ministr kultury Lubomír Zaorálek má totiž ve funkci nahradit ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka.

„Dostal jsem nabídku na post ministra kultury, nabídku přijmu,“ uvedl Jan Birke (ČSSD) dnes pro Českou televizi.

Poslanec Jan Birke je podle vyjádření prezidenta Miloše Zemana mnohem zkušenější než starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD), kterého Zeman v roce 2019 odmítl ministrem kultury jmenovat. Šmarda se nakonec nominace vzdal a novým šéfem resortu se stal Zaorálek. Ten dřív řídil i ministerstvo zahraničí.

Teď se Lubomír Zaorálek (ČSSD) na ministerstvo zahraničí vrátí, ve funkci vystřídá Tomáše Petříčka (ČSSD), který v pátek neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti Hamáčkovi.

„Mohu potvrdit, že jsem se na schůzce s Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání," napsal Petříček v textové zprávě. Prezident Miloš Zeman uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz, že nebude oddalovat Petříčkovo odvolání, navrhne-li ho premiér Andrej Babiš (ANO).

Zeman o změnu v čele diplomacie usiluje dlouhodobě. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Na uvolněné místo ministra kultury teď usedne Jan Birke. Birke je od roku 2010 starostu města Náchod a od roku 2013 poslancem. Je také členem hospodářského a volebního výboru Poslanecké sněmovny a odborným mluvčím ČSSD pro oblast dopravy. Je ženatý a má dvě děti.

Některé kulturní instituce premiéra vyzvaly, aby ministra kultury neměnil. K otevřenému dopisu Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešujícího 14 organizací, se přes víkend přidaly třeba Svaz českých knihkupců a nakladatelů nebo Česká asociace festivalů. Zaorálek se navíc podle dnešního vyjádření pro server Novinky.cz necítí připraven opustit ministerstvo kultury a vrátit se do čele české diplomacie, kterou už jednou řídil. „Ne, to tedy nejsem," reagoval dnes Zaorálek na dotaz serveru, zda je připraven Petříčka nahradit a přenechat úřad Birkemu.

Už minulý týden skončil v Babišově menšinové vládě ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), kterého vystřídal Petr Arenberger. Stal se tak už čtvrtým ministrem tohoto resortu za víc než rok trvání koronavirové epidemie. Hrad ani úřad vlády zatím neoznámily, kdy se avizované změny v kabinetu uskuteční.

Ohodnoť článek

Foto FB Jan Birke | Zdroj ČTK

Štítky ministr kultury, Jan Birke, ČSSD, Lubomír Zaorálek, Tomáš Petříček, Miloš Zeman, Česká televize, Náchod, Michal Šmarda, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým ministrem kultury bude náchodský starosta Jan Birke  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.