Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Farmě Wenet v Broumově hrozilo kvůli uzavření redukování chovů, díky lidem se daří situaci ustát

S obrovskými existenčními problémy se mimo jiných potýkají i soukromé farmy a zookoutky. Ty totiž narozdíl od zoologických zahrad nemají nárok na žádnou podporu od státu. Farma Wenet v Broumově přežívá jen díky podpoře svých příznivců.

Farma Wenet v Broumově je už několik měsíců kvůli opatřením proti šíření covidu-19 uzavřená. Jenže stejně jako ostatní soukromé malé farmy a zookoutky nedosáhnou na žádnou podporu od státu a jsou odkázáni pouze na pomoc ostatních.  

„Tím, že jsme zavření, jsme úplně bez prostředků. Lidi nám velmi pomáhají, jak s krmením, tak finančně. Ale ztráty to nevykompenzuje. Snažíme se ale přežít,“ říká jeden z majitelů farmy Martin Weber.

V minulých dnech stála farma před zásadním rozhodnutím, zda bude nutné některé chovy redukovat nebo úplně zrušit. Poté, co informaci zveřejnili na sociální síti, lidé se snažili opět pomoci. „Snad se podaří farmu udržet. Byla by velká škoda přijít o zvířátka, tak krásně s takovou láskou to tam budují. Moc jim fandím,“ uvedla jedna z dárkyň Helena Müller.

Podle výroku vicepremiéra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) mají zoologické zahrady otevřít 12. dubna společně s některými dalšími obchody. Přesný harmonogram má ale dodat ministerstvo zdravotnictví.

Majitelé farmy Wenet mají ale i tak obavy, co bude dál. „Máme velké obavy, aby se situace na podzim opět neopakovala, protože pak už by to pro nás bylo skutečně špatné,“ říká Martin Weber.

Lidé mohou farmě pomoci několika způsoby, například krmivem pro zvířata jako je ovoce, zelenina, sušené pečivo, kukuřice nebo obilniny, mohou zvířátko adoptovat nebo mohou přispět libovolnou částkou na transparentní účet.

Farma Wenet chová například velbloudy, lamy, oslíky, pštrosy emu, nandu, dikobrazy, ovečky, kozy, drůbež a další zvířata.

Velké finanční problémy už několik měsíců řeší i Zoopark ve Stěžerech. „Snažíme se maximálně snížit náklady, nekupujeme nic, co není naprosto nutné. Nejdůležitější ale je, aby výpadek peněz nepocítila zvířata, ta musí zůstat v dobré kondici. Stopli jsme veškeré investice, výstavba nových výběrů nebo oprava parkoviště teď musí počkat. Pořizovat nebudeme ani suvenýry, nejsou na to zkrátka peníze,“ uvedla Lucie Ježková, lektorka výukových programů ze Zooparku Stěžery.

I zdejší soukromé zoo se snaží pomoci lidé například tím, že zvou zdejší zvířátka na oběd. Na e-shopu zooparku mohou přispět na krmení například surikatám nebo zebrám.

Ohodnoť článek

Foto FB Farma Wenet

Štítky Farma Wenet, zvířata, Broumov, solidarita, chov, koronavirus, omezení, statek, Martin Weber, Jan Hamáček, Stěžery, ČSSD, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmě Wenet v Broumově hrozilo kvůli uzavření redukování chovů, díky lidem se daří situaci ustát  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.