Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Minisérie Božena: proč se nenatáčelo v Ratibořicích? Z bytu, kde žila Barunka, je ruina

Božena Němcová přitáhla k obrazovkám necelé dva miliony diváků. Po zhlédnutí prvních třech dílů se ale nabízí několik otázek. Proč se nenatáčelo v Ratibořicích, kde Barunka s rodinou skutečně žila? Proč se ve filmu neobjevila postava Babičky? Nebo jak to bylo s tím Josefem? Byl skutečně takový hrubián?

Čtyřdílná televizní minisérie o Boženě Němcové slaví velký úspěch. Sledovanost byla u prvního dílu zhruba jeden a půl milionu diváků, u druhého dokonce 1,7 milionu diváků. Také třetí díl byl televizní jedničkou v českých domácnostech. Sledovalo ho přes milion a půl diváků.

Někteří Východočeši jsou ale zklamaní z míst natáčení. Nenatáčelo se totiž v domě, kde Barunka Panklová skutečně žila, a zámek Ratibořice filmaři vyměnili za zámek Opočno. „Ratibořický hospodářský dvůr, kde rodina Panklova reálně žila, je v hrozném stavu a jejich byt, kde žila Božena, je ruina. Bohužel se tam neprovádí. Já bych řekla, běžte se tam podívat, je to strašně silný zážitek, ale kastelán vás tam nemůže pustit z bezpečnostních důvodů,“ řekla režisérka Lenka Wimmerová pro Český rozhlas.

„A proč jsme zaměnili Opočno za Ratibořice a vlastně jsme se třeba ani neobtěžovali jet do Náchoda? Jednak to vyplývá z logistiky toho natáčení a také z toho, že Ratibořice jsou hodně malý zámek. My jsme pro natáčení potřebovali velký prostor. Kněžna Zaháňská byla opravdu velmi významná postava a Opočno k ní sedělo víc. Tak jsme aspoň do Opočna vsadili její portrét. Naklíčovali jsme tam jeden její obraz,“ vysvětluje.

Cílem minisérie je zobrazit Boženu jako lidskou bytost, nejen jako jméno v učebnici literatury. Filmaři také chtěli částečně rehabilitovat Josefa Němce, který je tak trochu neprávem vnímán jako hrubián a primitiv, který své manželce ničil život. „On to s Boženou určitě neměl jednoduché, ona ho skutečně podváděla, nijak se tím netajila. Ještě navíc tam může být takový klasický problém žáka, který přerostl svého učitele. Ona ho přezářila. Přitom to byl on, kdo psal jako první. Přivedl ji do vlastenecké společnosti a vůbec ji představil české literatuře,“ říká režisérka.

A proč vlastně v minisérii není nejslavnější literární postava babičky? „V té době už babička s Panklovými nežila, babičku si Božena Němcová pamatuje jen ze svého dětství,“ vysvětluje scénáristka Hana Wlodarczyková na iVysílání České televize. Minisérie totiž mapuje život spisovatelky od jejích 17 let a babička s Panklovými žila zhruba v Barunčině věku od 4 do 9 let.

Scénáristky Hana Wlodarczyková a Martina Komárková připravily také knihu s názvem Božena. Vyjít má letos na jaře.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká televize

Štítky Božena Němcová, film, televize, Ratibořice, Opočno, Barunka, Babička, zámek Ratibořice, televizní seriál, Josef Němec, zřícenina, Babičky, Zámek Opočno, Česká televize, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Schleier

Který vepř nechat uvedenou stavbu zdemolovat?

Úterý, 19. ledna 2021, 08:58Odpovědět

Minisérie Božena: proč se nenatáčelo v Ratibořicích? Z bytu, kde žila Barunka, je ruina  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.