Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Náchodská knihovna má nový bibliobox

Je tomu přesně den, kdy mohli čtenáři poprvé vrátit knihy zapůjčené prostřednictvím biblioboxu. Ten je umístěn před vstupem do náchodské knihovny. Knihy bude možné vracet nonstop.

Bibliobox je velká kovová schránka na knížky s vnitřním vozíkem. Do něj mohou být vráceny vypůjčené knihy, časopisy a ostatní dokumenty,  i když je knihovna zavřená. Znamená to 24 hodin 7 dní v týdnu.

Knihy se vkládají do otvoru v horní části boxu. Pod vstupním otvorem jsou zamykatelná dvířka, za kterými je speciální vozík na knihy. Aby se vrácené knihy nepoškodily, dno vozíku je usazeno na pružinách. Knihy tak padají z přibližně dvaceticentimetrové výšky.

Jak knihy vracet

Knihy i časopisy se vhazují hřbetem napřed. Tím se méně poškozují.

Z technických důvodů není možné do biblioboxu vracet deskové hry, tematické kufříky a audioknihy. Knížky, které budou vhozeny do biblioboxu, budou odepsány ze čtenářského konta následující pracovní den. Vyrozumění o vrácení výpůjčky knihovna neposílá. Vrácení dokumentů bude možné ověřit následující den.

Když bude do boxu vhozena knížka, které uplynula výpůjční doba, poplatky za upomínky vybere knihovník při příští návštěvě. Vhozené poškozené a neúplné dokumenty z konta nebudou odečteny.

Knihy, které jsou zapůjčené prostřednictvím Meziknihovní výpůjční služby z jiných knihoven se vrací jen při osobní návštěvě knihovny.

ČTĚTE TAKÉ: Knihovna v Náchodě nabízí rozvoz knih až domů. Město chce zavést i bibliobox

Princip fungování

Pokud čtenář nebude chtít vrátit půjčený dokument přímo do knihovny, vhodí ho do návratového boxu. Pověřená osoba ho vyjme a vrátí do knihovny. Vrácení nastává až tehdy, kdy ho knihovní zaměstnanec zaeviduje jako vrácený.

Čtenář by si proto měl ověřit, jestli k vrácení opravdu došlo. Například e-mailem nebo kontrolou čtenářského konta. Pokud objeví nějaké nesrovnalosti, je potřeba na ně ihned upozornit. Případné poplatky za pozdní vrácení bude muset uhradit při osobní návštěvě knihovny.

Ohodnoť článek

Foto Město Náchod

Štítky bibliobox, Knihovna Náchod, vrácení, kniha, časopis, knihovna, vozík, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodská knihovna má nový bibliobox  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.