Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Špindlerově Mlýně spadl strom na základní školu, sportovní halu a stádo ovcí. Hasiči museli po dešti vyčistit i koryto řeky pod mostem v Broumově

Situace v souvislosti s vydatným deštěm už se uklidnila. Tedy alespoň v Královéhradeckém kraji. Hasiči se ale včera nezastavili, evidují devětačtyřicet výjezdů. Kromě nehod, u kterých zasahovali, museli vyjíždět čerpat vodu ze sklepů a odstraňovat popadané stromy. V Olivětině vytahovali u mostu pod klášterem vzpříčené kmeny stromů. Ve Špindlerově Mlýně spadl strom na základní školu a sportovní halu.

Kvůli silnému dešti v nížinách a těžkému sněhu na horách, byli hasiči v terénu celý den. Hlavně na Trutnovsku odstraňovaly profesionální a dobrovolné jednotky popadané stromy ze silnic. Vyjížděly ale také do Janských Lázní, Vrchlabí, Mladých Buků, Trutnova a dalších měst.  

Ve Špindlerově Mlýně spadl strom na budovu základní školy a v části Bedřichov pak na sportovní halu. Při událostech nebyl nikdo zraněn. „Jeden strom se také vyvrátil přes komunikaci a korunou spadl na stádo ovcí, dvě zůstaly pod stromem zaklíněné. Hasičům se je podařilo zachránit, žádná neuhynula,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

V Novém Městě pak čerpaly jednotky hasičů vodu ze sklepa rodinného domu a pročistily kanalizaci. V Dolním Adršpachu pak monitorovaly řeku Metují, která se místy vylévala z koryta.

V Žacléři odstraňovali hasiči strom, který spadl na dráty elektrického vedení a v Úpici zajišťovali uvolněný plech na střeše domu v ulici Regnerova. „Jednotka z Horního Maršova zajistila čerpání vody ze sklepa restaurace v katastru Horní Lysečiny,“ doplňuje Götzová.

Na Náchodsku zasahovali hasiči nejvíce v katastrech měst a obcí Suchý Důl, Hořičky, Broumov (Benešov) a Česká Metuje. I tady potřebovali motorové pily, aby odstranili stromy ze silnic.

„Přímo v Broumově pak zasahovali profesionální hasiči při čištění propustku v Olivětíně, kde odstraňovali nánosy dřevin a dále odstraňovali u mostu pod klášterem vzpříčené kmeny stromů pod mostním obloukem,“ říká mluvčí.

Povodňové stavy

Řeka Stěnava v Meziměstí na Broumovsku, která dosahovala včera dopoledne až na třetí stupeň povodňové aktivity, začala v průběhu odpoledne klesat. V současné době je na prvním stupni.

Pardubický kraj

Hůře na tom je stále Pardubický kraj, kde zůstávají po dešti na třetím stupni povodňové aktivity řeky Chrudimka v Nemošicích, Novohradka v Úhřeticích a Doubrava v Pařížově. Druhý stupeň platí na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, na řece Loučná v Cerekvici nad Loučnou a na Novohradce v Luži. Na dalších devíti místech pak platí první stupeň, tedy bdělost.

Výstraha před povodňovými stavy platí až do odvolání.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, povodňová aktivita, odstraňování, strom, spadlý, Špindlerův Mlýn, základní škola, sportovní hala, Broumov, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, okres Trutnov, Novohradka, Janské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Špindlerově Mlýně spadl strom na základní školu, sportovní halu a stádo ovcí. Hasiči museli po dešti vyčistit i koryto řeky pod mostem v Broumově  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.