Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Novoměstský festival filmových komedií ovládly Ženy v běhu

Na Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují zvítězil snímek režiséra Martina Horského Ženy v běhu, který získal hlavní cenu Zlatý prim. Horský dostal také cenu za nejlepší scénář, Ondřej Vetchý za nejlepší mužský herecký výkon v tomto filmu, uvedla Kateřina Toholová z pořadatelského týmu. Letošní ročník přehlídky je jednačtyřicátý, dříve se jmenovala Novoměstský hrnec smíchu. V soutěžní části se představilo devět snímků, dalších 17 filmových projekcí bylo nesoutěžních, pořadatelé napočítali více než 2900 diváků.

Porota udělovala také další ocenění. Cena za výtvarný počin patří Lukáši Hyksovi za film Teroristka, za výkon mladého umělce dvojici Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar za snímek Letní hokej.

Ocenění za nejlepší ženský herecký výkon si odnesla Iva Janžurová za snímek Teroristka. Za nejlepší režii patří cena Radku Bajgarovi, režisérovi stejného filmu. Jiří Lábus dostal cenu za nezapomenutelné role v českých filmových komediích. Mimo to byla delegaci k filmu Přes prsty udělena cena partnerů přehlídky za "výjimečný smíchový počin na festivalu".

Filmy tradičně oceňují také diváci. Nejvíc se jim líbila komedie filmu Přes prsty. V sále se lidé smáli 22,5 procenta z celkového času filmu. Rekord má stále Kameňák Zdeňka Trošky s téměř 37 procenty.

Festival se v Novém Městě koná přes 40 let

Porota loni hodnotila 12 filmů a 20 snímků bylo nesoutěžních. Hlavní cenu Zlatý prim tehdy získal film Tátova volha v režii Jiřího Vejdělka, který dostal od poroty také ocenění za nejlepší režii. Lidé se loni na festivalu nejdéle smáli romantické komedii režiséra Rudolfa Havlíka Po čem muži touží.

Nultý ročník festivalu se v Novém Městě nad Metují konal v roce 1978, kdy čestné uznání získala komedie Adéla ještě nevečeřela. Tehdy se festival jmenoval Festival československé veselohry, v 90. letech se změnil název na Novoměstský hrnec smíchu a poslední tři roky nese jméno Festival české filmové komedie. Rozpočet letošního ročníku je přes 1,5 milionu korun, dvě třetiny nákladů nese Nové Město nad Metují.

Autoři | Foto kinoatlas.cz

Štítky ČR, film, zábava, festival, Nové Město n.Met., komedie, Ženy v běhu, Martin Horský, Nové Město nad Metují, Ondřej Vetchý, Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, Iva Janžurová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoměstský festival filmových komedií ovládly Ženy v běhu  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.