Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V České Skalici se volila na tradičních slavnostech nejkrásnější jiřina

Nejkrásnější jiřinou bude pro nadcházející rok odrůda Show n'Tell. Květina se vyznačuje velkým oranžovo-červeným květem se žlutým žíháním. Rozhodli o tom hlasováním návštěvníci tradiční výstavy jiřin na Jiřinkových slavnostech v České Skalici na Náchodsku. Odrůda ponese do příštího září titul Královna Jiřinkových slavností. ČTK to při dnešním vyhlášení řekla vedoucí skalického Muzea Boženy Němcové Martina Zálišová.

Odrůda Show n'Tell dorůstá do výšky 110 centimetrů, její květ má v průměru přes 20 centimetrů. Pro vítěznou květinu, kterou pro výstavu vypěstoval Benedikt Navrátil ze Žamberka, se vyslovila čtvrtina z 657 hlasujících návštěvníků. "Celkem od pátku na výstavu přišlo asi 1100 lidí," uvedla Martina Zálišová. V muzejním areálu, který prozářily tisíce květů, mohli obdivovat několik stovek druhů jiřin.

Jiřinky jsou původem z Mexika, v Evropě se objevily poprvé roku 1789, kdy byly dovezeny do botanické zahrady v Madridu. Pěstují se jak na malých zahrádkách, tak i ve veřejných sadech a parcích. Řezané květy jsou poměrně trvanlivé a hodí se pro vazbu kytic, věnců a jiných dekorací. V České Skalici výstavy jiřinek při Jiřinkových slavnostech začaly v roce 1837. Přerušeny byly v roce 1847 po rozsáhlém požáru města a úmrtí kněze Františka Hurdálka, zakladatele spolku pěstitelů jiřinek. Obnoveny byly v roce 1925.

Akce pokračuje až do konce měsíce 

Jiřinkové slavnosti budou v České Skalici pokračovat i v dalších zářijových týdnech. Na sobotu 14. září budou připravené mimořádné prohlídky ratibořického zámku s rozšířeným výkladem, 21. září bude tradiční Jiřinkový ples v sokolovně. Jiřinkové slavnosti zakončí 28. září Svatováclavské posvícení a dožínky.

Autoři | Foto ilustrační foto - pixabay.com

Štítky ČR, zábava, pěstování, květiny, Česká Skalice, FOTO, slavnost, dahlia, výstava, květ, Muzeum Boženy Němcové, okres Náchod, Mexiko, Evropa, Žamberk, Madrid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Skalici se volila na tradičních slavnostech nejkrásnější jiřina  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.