Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Náchodská nemocnice si připomíná 30 let od zavedení dialýzy. Tenkrát šlo pokrokovou medicínu

Před třiceti lety, 12. července 1994, začala náchodská nemocnice nabízet dialýzu. Tehdy ještě bez počítačů a mobilních telefonů. Lidé si více povídali a byli k sobě ohleduplnější, vzpomínají zdravotníci, kteří u zrodu dialýzy stáli. Za tři desetiletí prošlo jejich péčí 1135 pacientů a mnohé se změnilo.

Hemodialýza, známá také jako umělá ledvina, pomáhá lidem s nefunkčními ledvinami. Tito pacienti musí docházet třikrát týdně na čtyři až pět hodin. Když primář Jaroslav Flídr zakládal dialýzu v Náchodě, pořádal den otevřených dveří, aby oslovil pacienty z okolí. „Převzali jsme prvních šestnáct pacientů, kteří to k nám měli blíž než do Trutnova či Hradce Králové,“ vzpomíná na webu nemocnice staniční sestra Lada Švábová.

Nové středisko znamenalo pro kraj velký pokrok. Dříve byla kritéria pro zahájení dialýzy přísná. Kontraindikací byla například cukrovka či vyšší věk. Dnes má léčbu k dispozici každý, kdo ji potřebuje. „Dříve byla věková hranice padesát let, nyní jsme přijali pacienta v 72 letech,“ vysvětluje na webu lékař Jaromír Drašnar.

Technologický pokrok přinesl automatizaci a jednorázové pomůcky, ale princip dialýzy zůstává stejný. Pacienti s nemocnými ledvinami dochází na dialýzu dlouhé roky, a tak se stávají součástí rodiny zdravotníků. „Jsme pro ně druhou rodinou a někdy nám svěří i to, co vlastní rodina neví,“ dodává Švábová.

Dialýza musí fungovat nepřetržitě. Výpadek by mohl ohrozit život pacientů. „Pracujeme na tři směny, bez přerušení, už třicet let,“ zdůrazňuje primář Drašnar. Přibývající pacienty způsobuje zvyšující se věk a životní styl, zejména vysoký krevní tlak a cukrovka.

Dialyzovaní pacienti mají mnoho omezení. Nemohou přijímat tekutiny, jíst ovoce či mléčné výrobky. Dříve bylo nemyslitelné, že by vycestovali na dovolenou. Dnes mohou využít rekreační dialýzy doma i v zahraničí. „Naši pacienti byli například v Thajsku, Turecku, Egyptě. Zajišťujeme jim léčbu i v zahraničí,“ vysvětluje zdravotnický personál.

Moderní dialýza nabízí také peritoneální dialýzu s katetrem do břicha, kterou si pacienti mohou provádět sami doma. S rozvojem nemocnice se připravuje nové dialyzační středisko v pavilonu D, které bude připraveno k nastěhování v roce 2027.

Ohodnoť článek

Foto ZHKHK

Štítky pacient, nemocnice, ledvina, lékařství, zdravotnický pracovník, rodina, Náchod, Trutnov, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodská nemocnice si připomíná 30 let od zavedení dialýzy. Tenkrát šlo pokrokovou medicínu  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.