Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Turistický vandalismus sužuje známé lokality, přibývá i ochránců přírody

Oblíbené turistické destinace v Česku mají problém s turistickým vandalismem. Hřensko, Adršpach nebo například Pustevny lákají více turistů, než je udržitelné. Z tiskové zprávy společnosti Munipolis vyplývá, že přibývá i počet lidí, kteří chtějí přírodu chránit.

Munipolis je mobilní aplikace, prostřednictvím které mohou lidé upozorňovat na problémy v přírodě i ve městech. Počet oznámení o škodách v přírodě v první polovině tohoto roku vzrostl proti loňsku o 17 procent. Podle vedení platformy ale za vzestupem nestojí jen větší počet neukázněných turistů.

"Roste počet těch, kdo nechtějí problémy přecházet. Pokud ale srovnáme chování lidí ve městech a v přírodě, tak množství podnětů v zástavbě roste téměř dvojnásobnou rychlostí oproti horám a lesům," řekl zakladatel platformy Ondřej Švrček.

Problém s turistickým vandalismem a nadměrným počtem turistů vzniká především ve známých lokalitách. Lidé prostřednictvím aplikace nejčastěji upozorňují na vyvrácené ukazatele, poničené lavičky a přístřešky, nápisy sprejerů i vzkazy vyryté do přírodních památek.

"Jde o místa, kam vás doveze lanovka, v přírodě najdete i lokality, které připomínají pouťové atrakce a overturismus už v Česku skutečně je. Jeho důsledkem je potom nejen cílený turistický vandalismus, pohozené papírky a PET lahve, jde také o opouštění vyznačených tras, které krajinu ničí,“ řekl zakladatel projektu Stezka Českem Martin Úbl.

Za overturismus se označuje situace, kdy se na na turistickém místě vyskytuje vyšší počet lidí, než je udržitelné. S tímto jevem se potýkají například Benátky, Amsterodam nebo Dubrovník.

Podle zástupců Munipolis se v českých lesích potkávají dvě skupiny lidí. Ukáznění turisté, kteří v přírodě nenechávají odpadky a turisté neukáznění, kteří ničí přírodní památky, rozcestníky nebo cesty.

Alespoň část dovolené tráví letos v Česku podle agentury CzechTourism 61 procent Čechů. K oblíbeným aktivitám v tuzemsku patří právě turistika, často se lidé vydávají na známá místa, jako jsou například Hřensko, Adršpach, Pustevny nebo hrad Bezděz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adršpašské skály - TIC

Štítky příroda, Česko, Hřensko, Adršpach, Pustevny, CzechTourism, ochrana přírody, turismus, vandalismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistický vandalismus sužuje známé lokality, přibývá i ochránců přírody  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.