Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecký kraj schválil přihlášku Broumova do druhého kola soutěže o město kultury

Zastupitelé Královéhradeckého kraje dnes schválili obsah a podání přihlášky Broumova do druhého kola soutěže o titul Evropské hlavní město kultury (EHMK) 2028. Kraj tím potvrdil záštitu a spoluúčast na kandidatuře tohoto města na EHMK 2028. Mezinárodní porota loni v říjnu vybrala Broumov společně s Českými Budějovicemi do finále soutěže o titul EHMK 2028.

"Přihláška je psaná v angličtině specifickým jazykem, má jasně danou strukturu šesti kapitol a důležitá je i vizuální stránka obsahující ilustrace a fotografie, které podtrhují sdělení projektu," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Broumov v partnerství s Královéhradeckým krajem uspěl se svým konceptem Kreativního poutnictví, jehož základem je propojování divoké přírody, odolné kultury a důvěry v živé komunity v Evropě. Broumov s okolím byl v minulosti díky benediktinům a působení vrcholných barokních stavitelů Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferových význačným regionem v Evropě.

"Hlavní myšlenkou kandidatury je tzv. kreativního poutnictví, dále tři pilíře - krajina, čas a mysl, na kterých je postavena celá přihláška tzv. bid book do druhého kola soutěže o titul EHMK 2028," uvedl Lechmann.

Vedení kraje považuje kandidaturu města na titul EHMK 2028 za jedinečnou příležitost navrátit pohraničnímu Broumovu a jeho okolí význam místa setkávání a poznávání různých kultur, tradic. Prostřednictvím titulu EHMK chce Broumov například posilovat kulturní a umělecké komunity na národní i mezinárodní úrovni, rozvíjet kulturní turismus, podporovat aktivní zapojování obyvatel do rozvoje evropských malých měst a venkovských oblastí nebo přitáhnout kreativní mladé lidi, uvedli zástupci města a kraje.

Na podporu Broumova, jako Evropského hlavního města kultury, má jít přes 100 milionů

Královéhradecký kraj poskytne Nadačnímu fondu Broumov – město kultury dotaci ve výši 107,2 milionu korun, pokud uspěje v soutěži o Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK). Cílem kraje je podpořit Broumov na Náchodsku, který se dostal mezi...

Podle vedení kraje se předpokládaný příliv peněz na Broumovsko, v případě zisku titulu EHMK, pohybuje okolo 500 milionů korun.

"Přihlášku bude Broumov předkládat do konce května, 26. června město navštíví hodnotitelská komise a 30. června by mělo být rozhodnuto, zda evropským městem kultury bude Broumov nebo město České Budějovice," řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).

Rada Královéhradeckého kraje v roce 2022 schválila memorandum o spolupráci na podpoře projektu Broumov – Evropské hlavní město kultury 2028. Tímto memorandem potvrdil kraj svůj zájem na uskutečnění projektu. Zároveň tím deklaroval podporu kandidatuře města na titul EHMK 2028.

Od letošního ledna se na krajském úřadu schází pracovní skupina, která řeší ve spolupráci se zástupci Nadačního fondu nezbytné úkony s cílem podporovat kandidaturu. Zastupitelstvo 27. března schválilo individuální dotaci Nadačního fondu Broumov – město kultury na období 2023 až 2029 ve výši 107,2 milionu korun, a také možnost navrhovat část zástupců do správní a dozorčí rady Nadačního fondu Broumov – město kultury. Nadační fond organizuje kandidaturu Broumova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto broumov.net

Štítky ČR, EU, správa, kultura, obce, Broumov, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj schválil přihlášku Broumova do druhého kola soutěže o město kultury  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.