Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jičíně vznikne nová obytná čtvrť. Na jaře bude vypsán čtvrtmiliardový tendr na stavbu sítí

Novou obytnou čtvrť plánuje Jičín v lokalitě bývalých kasáren. Na stavbu inženýrských sítí chce město vypsat na jaře tendr za čtvrt miliardy korun. Má jít o největší investici v novodobé historii města, které má v současné době přibližně sedmnáct tisíc obyvatel.

Převážnou většinu investice chce město zaplatit z úvěru. Významnou část peněz získá z budoucího prodeje pozemků připravených pro stavbu rodinných a bytových domů.

Desetihektarový areál kasáren získalo město mezi roky 2000 až 2006. V letech 2012 a 2013 většinu budov v areálu zbouralo. Zůstaly tu jen dvě kasárenské budovy, které stojí nejblíže centru města. Ty přebuduje společnost SeneCura na domov pro seniory a Alzheimer centrum. Město tyto budovy firmě prodá za 11,65 milionu korun na základě výběrového řízení a po předchozích dohodách.

Zbylou plochu kasáren radnice využije pro stavbu nové obytné čtvrti. Územní studie a katalog domů v lokalitě, byly zpracovány kanceláří Cuboid architekti na základě vítězství v architektonické soutěži v roce 2014. Architekti počítají hlavně s rodinnými domy a několika bytovými domy. Zástavba má plynule navazovat na současnou zástavbu na Čeřovce a na linii známé lipové aleje z Jičína do Valdic.

„Jsme si vědomi významu této lokality a při samotné přípravě se snažíme postupovat maximálně odpovědně tak, aby občané, kteří zde budou stavět, byli spokojeni. Naší snahou je, aby se toto místo po vojenských objektech změnilo v hezkou část města," uvedl starosta Jan Malý (ANO).

Stavbu sítí, ulic a veřejných prostranství bude město financovat především z úvěru, který by měl být ve výši až 190 milionů korun. Délka splatnosti má činit maximálně patnáct let. Banku město vybere v poptávkovém řízení.

Původně měli areál kasáren přebudovat výhradně soukromí investoři. Ze dvou pokusů ale nevyšel ani jeden. Město se proto před deseti lety rozhodlo, že v úpravách a využití atraktivní lokality bude pokračovat samo.

Díky loňskému doplacení půjčky na zimní stadion je Jičín bez úvěrů a novou půjčku si podle vedení radnice může dovolit. Pro financování stavby sítí se radnice pokusí získat dotaci od státu na revitalizaci brownfieldů, Jde o oblasti se starou stavební zátěží.

Tendr na stavbu infrastruktury už město fakticky zahájilo minulý týden v úterý předběžnými tržními konzultacemi, při kterých potenciálním zájemcům z řad stavebních společností zakázku představilo.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com; mujicin.cz

Štítky lokalita, kasárna, Jičín, stavba, infrastruktura, rodinné domy, obytné domy, úvěr, radnice, Alzheimer centrum, Jan Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně vznikne nová obytná čtvrť. Na jaře bude vypsán čtvrtmiliardový tendr na stavbu sítí  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.