Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hvězdárna v Jičíně připravuje Den zavřených dveří

Centrum přírodních věd - Hvězdárna Jičín slaví 5 let od svého slavnostního otevření po rekonstrukci. Kvůli vládnímu omezení ale musí zůstat zavřená. Vedení hvězdárny se proto rozhodlo uspořádat takzvaný Den zavřených dveří. Program se tak přesune na internet.

„Připravili si pro vás online prohlídku prostor hvězdárny, které jste možná ještě nenavštívili. Online prohlídka se koná 15. ledna 2021,“ píše Hvězdárna Jičín na svém webu. Na webových stránkách online návštěvníci najdou nejen informace o tom, co lze v těchto dnech na obloze pozorovat. Připravený je i sestřih z přednášky Rekordy živé přírody.

Přednáška má zhruba 45 minut a k vidění je na webu Hvězdárny Jičín už dnes. K samotné prohlídce prostor zaměstnanci připravili krátkou ukázku.

Původně byla hvězdárna muničním skladištěm

Budova dnešní hvězdárny byla původně majetkem ministerstva národní obrany a sloužila jako muniční skladiště. Tato skutečnost však navazovala na ještě starší tradici, neboť původně tam už v době Rakouska-Uherska stával malý zděný armádní domek, takzvaná prachárna.

V šedesátých letech minulého století se budova stala majetkem města, které ji nechalo přebudovat na hvězdárnu. V roce 1999 došlo ke vzkříšení provozu hvězdárny a před několika lety prošla další razantní přestavbou a modernizací, jejímž výsledkem byl vznik Centra přírodních věd. 

Observatoř s kopulí je jednou z mála v republice, která se může pochlubit veřejně přístupným zrcadlovým teleskopem o průměru půl metru. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Centrum přírodních věd - Hvězdárna Jičín

Štítky hvězdárna, Jičín, Den zavřených dveří, prohlídka, exkurze, online, internet, Ministerstvo národní obrany, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna v Jičíně připravuje Den zavřených dveří  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.