Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město Jičín kvůli covidu přijde téměř o 50 milionů korun

Sedmnáctitisícový Jičín kvůli krizi způsobené koronavirovou pandemií zřejmě přijde na daňových a dalších příjmech zhruba o 50 milionů korun. Částečně mu výpadek vyrovná státní kompenzace ve výši 1250 Kč na obyvatele, což pro město znamená příjem 20,1 milionu korun. Zbytek výpadku hodlá město především vyrovnat zkrácením výdajů.

V daňových příjmech by město mělo přijít asi o 45 milionů korun. "Další snížení řádově o miliony korun se týká daní z technických her a správních poplatků. Snížení řádově o statisíce korun je v položkách sankční platby, parkovné, nájem nebytových prostor, daň z příjmu fyzických osob z podnikání a daň z příjmu fyzických osob vybíraná srážkou," uvedl mluvčí radnice Jan Jireš

Kromě kompenzační dotace od státu by město mohlo získat dodatečných sedm milionů korun z prodeje pozemku. Výdaje rozpočtu by město mělo zkrátit o 27,2 milionu korun. Základním školám, základní umělecké škole, K-Klubu a Knihovně Václava Čtvrtka město sníží provozní příspěvek o pět procent. Radnice také zkrátí dotace na sport, kulturu a cestovní ruch o 12,5 procenta. Zcela z rozpočtu město vyřadí výdaje na Valdštejnské slavnosti, festival Jičín - město pohádky, výměnu nákladního výtahu v domově pro seniory či instalaci klimatizace v budově městského úřadu.

Velké investiční akce se rušit nebudou

Již dříve radnice uvedla, že všechny plánované větší investiční akce město udělá. Škrty se tak nedotknou výstavby komunitního centra na autobusovém nádraží, přestavby podkroví a modernizace učeben ZŠ Husova, výměny tobogánu v Aqua Centru či rekonstrukce Čestného dvora ve Valdštejnské lodžii.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, Jičín, daň, Václav Čtvrtek, Valdštejnské slavnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Jičín kvůli covidu přijde téměř o 50 milionů korun  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.