Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie stíhá dva muže za ilegální skládku nebezpečných chemikálií v Bučevsi na Jičínsku

Vybudovat nelegální skládku s nebezpečným odpadem v Budčevsi na Jičínsku se rozhodli dva muži ve věku dvaašedesát a šestatřicet let. Policejní komisař už proti nim zahájil trestní stíhání. Na skládku upozornil anonym. Likvidace nebezpečného odpadu stála přes 3 miliony korun. Mužům teď hrozí za mřížemi až 5 let.

Skládku muži vytvořili v přesně nezjištěném období od srpna do října roku 2018 na pozemku v centru obce Budčeves. Byla na zahradě za roubeným domkem a policii i hasiče na ni upozornil anonym. Muži nebrali ohled na okolní bytovou zástavbu a vodní zdroje. Úmyslně a nevhodně tu uskladnili 49 plastových IBC kontejnerů o kapacitě 1000 litrů, které zakryli slámou.

„Obsahovaly zejména koncentrované odpadní kyseliny sírové a tekuté kaly s obsahem hliníku, fosforečnanů, železa, manganu a barya o celkové hmotnosti přesahující 70 tun,“ řekl policejní mluvčí Aleš Brendl.

Ani jeden z mužů neměl oprávnění k nakládání s nebezpečnými odpady. Pro samotné skladování neexistoval v daném místě vhodný prostor ani žádný provozní řád. Z jednoho kontejneru nebezpečná látka částečně unikla. Při odvozu proto musela nastoupit těžká technika a kontaminovanou zeminu odbagrovat.

Náklady na samotnou likvidaci nebezpečného odpadu se dostaly na 3,1 milionu korun. Likvidaci zajistilo loni v říjnu a v listopadu město Jičín jako obec s rozšířenou působností. Peníze zaplatilo specializované firmě. Město je následně dostalo proplacené od Královéhradeckého kraje. Hejtmanství už dříve uvedlo, že pokud policie najde pachatele vzniku nelegální skládky, bude kraj úhradu vymáhat od něj.

„Oběma mužům tak v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let,“ řekl mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky Budčeves. Jičínsko, nelegální skládka, kontaminace, likvidace, nebezpečný odpad, okres Jičín, policie, Budčeves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie stíhá dva muže za ilegální skládku nebezpečných chemikálií v Bučevsi na Jičínsku  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.