Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vodárny Jičín propojí vodovody u Hořic, Sobotky a Kopidlna

Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín zahájila dvě stavby na posílení zásobování vodou obcí v oblasti Hořic a u Sobotky a Kopidlna celkem za 130,8 milionu korun včetně DPH. Rozšíření vodovodní sítě pomůže v obou lokalitách čelit současnému suchu. Stavby potrvají do září 2022 a stavbaři při nich položí téměř 14 kilometrů potrubí a postaví nový vodojem. Více než polovinu investice by měla uhradit dotace od Státního fondu životního prostředí.

U Hořic vodohospodáři osmi kilometry potrubí napojí na vodárnu v Hořicích-Březovicích vodovody v obcích Jeřice, Cerekvice, Skála, Boháňka a Doubrava. Zdroje vody v těchto obcích severovýchodně od Hořic jsou slabé a málo kvalitní, v některých je kvalita vody na limitních hodnotách dusičnanů. "Například v Jeřicích jsme části obce museli vodu dodávat balenou. Do Doubravy jsme museli vodu dlouhodobě dovážet," řekl ředitel vodáren Richard Smutný.

U druhé stavby vodohospodáři potrubím o délce 5,8 kilometru propojí vodovody Kopidlna a Sobotky. Důležité to je zejména pro Kopidlno a okolí, kde je asi 3000 lidí závislých na jediném zdroji v Rakově, jenž je na hranici kapacity. Stavbaři na vrchu Čakan postaví nový vodojem, který zásadně zvýší jistotu zásobování vodou pro obě oblasti. Vodojem bude zemního typu a jeho val bude tvořit architektonicky zajímavé umělé návrší ve tvaru polní brázdy. Vodárny následně plánují i posílení čerpání vody ze zdrojů v Rakově.

Propojení vodovodů umožní na soustavu Sobotka - Kopidlno v budoucnu napojit i další obce. Počítá se s napojením obcí Pševes a Drahoraz, kde je horší kvalita vody a je jí málo. "Připojit se případně budou moci i další obce, jako například Únětice, Střevač, Nadslav, Štidla či Bílsko," uvedl Smutný. V okolí Sobotky by se podle něj mohly připojit Lavice a Zajakury.

Autoři | Foto Voda pro Podorlicko

Štítky voda, sucho, firmy, VOS Jičín, Hořice, Kopidlno, Jičín, Sobotka, Státní fond životního prostředí, Jeřice, Boháňka, Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodárny Jičín propojí vodovody u Hořic, Sobotky a Kopidlna  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.