Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

V Jičíně začala stavba komunitního bydlení pro postižené za desítky milionů

V Jičíně začala stavba domova pro zdravotně postižené. Nové komunitní bydlení budou tvořit dva rodinné domy celkem pro 18 klientů. Zařízení by mohlo zahájit provoz v druhé polovině roku 2026.

Investorem je kraj, který za stavební práce s předpokládaným termínem dokončení v prosinci 2025 dá zhruba 92 milionů korun bez DPH. S financováním výdajů pomůže dotace z Národního plánu obnovy. V Jičíně vzniknou dva samostatné objekty, všechny prostory v nich jsou navržené pro pobyt osob se zdravotním postižením. V prvním objektu stavbaři vybudují jednu domácnost pro šest klientů a v druhém dvě domácnosti po šesti klientech.

"Vzhledem k tomu, že se jedná o přízemní stavby, většina pokojů bude mít zastřešenou venkovní terasu. Každý pokoj vybavíme hygienickým zázemím a klientům budou v obou domcích k dispozici společné obývací prostory s kuchyní pro přípravu menšího občerstvení či výdej hotových jídel," uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček.

V novostavbách budou místnosti pro pečovatele a v podkroví prostory pro provozní využití. "O vytápění a ohřev vody se postarají tepelná čerpadla, vhodné střechy necháme osadit fotovoltaickými panely, aby byl provoz nízkonákladový," uvedl Bulíček.

Součástí projektu je vybudování provozního a technického zázemí, skladu pro zahradní náčiní a skladu pro odpadové hospodářství. Nové osvětlené přístupové komunikace, chodníky a parkovací stání budou sloužit pro bezpečný pohyb lidí se zdravotním postižením, návštěvníků, údržby i zásobování. "Za stavební práce zaplatíme zhruba 92 milionů korun, přičemž 80 milionů korun pokryje dotace," uvedl Bulíček.

Do vznikajícího komunitního bydlení v Jičíně se po dokončení projektu přemístí klienti z ústavu v Chotělicích, který by kraj měl opustit v roce 2026. "Prvních 11 klientů z Chotělic již nově bydlí v novém chráněném bydlení v Jičíně. Podobné objekty rodinného typu budujeme rovnoměrně po území celého kraje, aby klienti byli umísťováni co nejblíže ke svým rodinám," uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová.

Další nové pobytové zázemí pro klienty z Chotělic kraj připravuje v Nové Pace, Hořicích a v Lázních Bělohrad na Jičínsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, zdraví, stavby, sociální, správa, handicapovaní, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně začala stavba komunitního bydlení pro postižené za desítky milionů  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.