Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jičín předělá část budovy bývalé banky na školu s Montessori výukou

Radnice v Jičíně hodlá do podzimu předělat část budovy bývalé banky pro potřeby základní školy s alternativní Montessori výukou. Nákladem 3,2 milionu korun by stavbaři měli druhé nadzemní podlaží budovy předělat z kanceláří na dvě třídy, sociální a další zázemí školy.

Škola s Montessori výukou začala v šestnáctitisícovém Jičíně fungovat loni 1. září a nyní má v jedné třídě 11 dětí. Organizačně spadá pod městskou Základní školu 17. listopadu. Výuka se zatím odehrává v učebně, kterou město nechalo v ZŠ 17. listopadu vybudovat z bývalého bytu školníka. Až Montessori škola třídu opustí, využije ji základní škola.

"Zájem o školu s Montessori výukou v Jičíně je. Předpokládáme, že zájem bude narůstat. Chceme nabízet různé možnosti vzdělávání," řekl místostarosta Petr Hamáček. I proto kapacita chystaného sociálního zázemí v budově bývalé banky pro Montessori školu bude až pro 120 dětí. Město předpokládá, že v budoucnu by v budově mohly vzniknout další třídy.

Bankovní budovu, která leží u autobusového nádraží, město od Komerční banky koupilo v roce 2008. Banka v části zůstala v pronájmu se svou pobočkou. Pro školu město využije kancelářské patro, které banka již dříve opustila a nyní je prázdné. Stavbaři dají patru nové dispozice, nenosné příčky vybourají, nové otvory udělají pro dveře. Počítá se s obnovou topení, elektroinstalace a dalších rozvodů.

Montessori pedagogika vychází ze zkušeností italské psycholožky Marie Montessoriové, která žila v letech 1870 až 1952. Pedagogové nechávají dětem volnost při výběru aktivit i tempa učení. Děti využívají při učení všech svých smyslů, a to prostřednictvím speciálních pomůcek. Učitel je pro děti pouze průvodcem, informace jim nepředává, jak je v klasických školách zvykem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto http://usti.ymca.cz/

Štítky ČR, správa, školy, stavby, základní, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín předělá část budovy bývalé banky na školu s Montessori výukou  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.