Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé si stěžovali na hluk z dětského hřiště, město ho nechalo rozebrat. Před lety si ho veřejnost sama přála

Sociálními sítěmi rezonuje téma zrušeného Rákosníčkova hřiště na sídlišti Pod Lipou v Hořicích. Lidé v jeho okolí si stěžovali na hlasité děti, radnice ho proto nechala rozebrat. Stalo se tak deset let poté, co ho tam společnost LIDL postavila. A to prakticky okamžitě po vypršení smlouvy. Zvláštností je, že před lety si ho veřejnost sama přála. Pro projekt hlasovala v anketě.

„Vzhledem k častým a oprávněným stížnostem na nadměrný hluk v bezprostřední blízkosti bytů bylo rozhodnuto o ukončení provozu bývalého Rákosníčkova hřiště. Bohužel, veškerá opatření - změna provozního řádu, kamerový systém, zamykání hřiště dle návštěvního řádu či zvýšené dozorování Městskou policií nebyla pro nápravu stavu dostatečně účinná,“ uvedl na webu města ke zrušení hřiště ředitel Sportovního zařízení města Hořice Petr Rücker

Rozhodnutí radnice prakticky okamžitě pobouřilo veřejnost, která téma začala řešit na sociálních sítích. „A místní nemají děti? Asi ne. Hořice asi chtějí být městem jen tichých a hluchých seniorů. Sláva domovu důchodců, bez dětského smíchu! To bude depka,“ napsala na sociální síti X Zuzana Ederová.  

Někteří poukazovali i na fakt, že stížnosti na hluk během dne jsou bezpředmětné. „Předpokládám, že bylo hřiště otevřeno a v provozu od 22:00 do 6:00, jinak si stížnost na hluk nedokážu vysvětlit,“ uvedl ve vláknu sítě X Jiří Melichar.  

Hřiště si veřejnost přála, sama si ho odhlasovala  

Paradoxem je, že si veřejnost Rákosníčkovo hřiště přála a sama odhlasovala. „Úderem půlnoci 28. února skončilo hlasování, v němž Hořice získaly od občanů 3 929 hlasů a skončily tak ve své kategorii měst do deseti tisíci obyvatel na úspěšném druhém až třetím místě,“ uvádí město ve svém článku z roku 2013. 

Počtem hlasů tenkrát Hořice předběhly i větší města jako například Jičín, Trutnov, Náchod, Pardubice nebo některé části Prahy.  

Radnice k odstranění hřiště přistoupila deset let od jeho otevření. Do té doby byla smlouvou zavázána, že se o něj bude starat a udrží ho v provozu. „Zrušení hřiště nás samozřejmě mrzí, je však výhradně na rozhodnutí města, jak s ním naloží dál. S naší společností již město není smluvně vázáno,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí společnosti LIDL Iveta Barabášová. Právě společnost LIDL Rákošníčkovo hřiště postavila.  

Podle vyjádření radnice nyní mohou děti ze sídliště využívat jiná dětská hřiště v okolí. Nejbližší jsou v areálu bazénu nebo ve Smetanových sadech.  

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Hořice

Štítky hluk, Hořice, dětské hřiště, Lidl, sociální síť, radnice, sídliště, Drbna.cz, veřejnost, anketa, společost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Zdá se, že pro některé lidi je složité pochopit, že někdo prostě chce mít klid. To se netýká jen starých, jak se to tu někteří pokoušejí stavět. Že je někdo proti vřeštění dětí odolný, ještě zdaleka neznamená, že to tak mají všichni. Někdo prostě není schopen normálně fungovat, dokud vřískot a dupání nepřestane.

Co víc, představte si, že po světě nechodí jen lidé se zdravým sluchem, ale i se sluchem poškozeným nemocí, a pro ty je hluk hotové peklo. Když se to snažíte lidem vysvětlit, zpravidla vůbec nechápou, o čem hovoříte.

Myslím, že pro děti nebude až zase taková újma, pokud půjdou vřeštit někam dál.

Pátek, 13. října 2023, 11:20Odpovědět

Jana Volfova-anaj

No. v dnešní době dost nebezpečná úvaha. Děti se ztrácejí a pokud je najdou, tak záleží v jakém stavu. To hřiště je pro malé děti a ty chodí dost brzy spát, tak nevím, co vám na nich vadí.

Neděle, 15. října 2023, 10:03Odpovědět

Pavel Dvořák

Vy jste proti vřeštění dětí odolná, gratuluju. Mnoha lidem to ale značně ztrpčuje život. Jste schopná si připustit, že někdo má na věc jiný pohled, než vy?

Soužití mnoha lidí na malé ploše ve městě je možné jen za předpokladu vzájemné ohleduplnosti. A to se týká i dětí.

Neděle, 15. října 2023, 20:03Odpovědět

Mirek Sekera

Když si děti nenechate hrát a budete je jen buzerovat tak se nesmí nikdo divit že v 16-20 letech jsou většinou hajzlove,feťáci, ozralove,rváči. Křik děti mnohým vadí ale křik z hospod to nevadí protože tam mnozí sedí a řvou taky. Většina lidí jsou rodiče,křik doma byl běžnou součástí. To že někdo nesnáší děti je jeho problém,jako můj štěkot psů za plotem na našem soukromém pozemku,pejskari to nerespektují a musím to trpět ten štěkot ráno,odpo,večer,v noci. A nejde s tím nic dělat,jediné dát plot ale to nepomůže stejně se to nese. Takže za mě křik děti je super,jdou domu do tmy.

Neděle, 15. října 2023, 20:48Odpovědět

Mirek Sekera

Myslíte že tihle nemocní lidé neměli děti? Problém se sluchem si mnozí mohou zjednodušit když chtějí mít klid.jsou mnohé pomůcky a nemusí si stěžovat na dětský křik. Jak už jsem psal, od počátku jsou děti vždy budoucnost a ti kdo si myslí že ne,tak je nemají rádi. Každé dítě křičí,brečí,hraje si i ty nemocné. A když vemu že i dospělí křičí,řvou,nadavaji a dost nahlas a u restauraci to je běžný a nevím že by zrušili restaurace kvůli hluku. Dopravní prostředky taky hlučí,sanitky,policie,hasiči houkaji a vytváří hluk, zrušil je někdo? Stále je hluk součástí života. A jak jsem napsal, stačí se odstěhovat do tichého prostředí.i na okrajích měst je ticho,jen to je vše mnohem dál, obchody,lékaři,MHD, restaurace,služby a stín se musí počítat. Už jsem to napsal jednou a napíši to znova,čím míň bude děti tím hůř se bude dařit celé zemi a důchodci budou mít problém, čím míň děti tím hůř do budoucna. Proto jsou děti naše budoucnost.

Sobota, 14. října 2023, 02:30Odpovědět

Pavel Dvořák

Jako myslíte, že si mají vzít špunty do uší? Tak když odhlédnu od toho, jak neskutečně drzé je radit někomu, koho okusuje Váš čokl, aby si vzal tlustší kalhoty, že ho to nebude bolet, tak špunty do uší zesilují zvuky přicházející z těla a samy tak představují hlukovou zátěž, proto je možno je používat jen po omezenou dobu. Ale situací, kdy člověk musí čelit hluku, je mnoho. Proto je třeba lobovat za snížení hlukové zátěže tam, kde to jde. Tedy jak píšete, hluk je běžnou součástí života, to ale zdaleka neznamená, že se s tím nemá nic dělat. Právě naopak.

Mají se odstěhovat na okraj města? Já žiju na okraji města a hluk je tu taky. I na vesnicích je hluk, někteří jedinci si myslí, že když se přestěhují na vesnici, že se zbaví hluku, a pak se velice diví. Ticho je tak možná někde uprostřed lesa, ale tam stavební povolení nedostanete.

Děti jsou budoucnost lidstva, to je jasné, to je shruba totéž, jako když napíšete, že předci v hrobech jsou minulost lidstva. To nelze rozporovat. Ale čím víc dětí tím líp neplatí. Jestli jste si nevšiml, tak žijeme na přelidněné planetě a i tady v ČR, která je na tom s hustotou obyvatelstva ještě relativně dobře oproti jiným, jsou lidi skoro všude. Ten tlak na přírodu je obrovský. Snižování populace je nutnost a ve skutečnosti se to i v ČR děje, nebýt masivního přistěhovalectví.

Hrozby nedostatku pracovních sil, které by se staraly o staré, se nebojím. Pracovní trh tak jak ho známe se už brzy zhroutí kvůli umělé inteligenci. Samoučící systémy dělají rok od roku obrovské pokroky. Dříve či později to někdo posadí do robotického těla a začne to chrlit na trh ve velkém.

Sobota, 14. října 2023, 08:14Odpovědět

Mirek Sekera

Nejsou jen špunty do uší a vnitřní hluk neztlumite. Je mnoho nemoci které potřebují klid a lidí s nima si nestěžuji. I domácnost se dá odhlučnit ale to je pracně ne je to drahé a jednoduší je zakázat křik dětem. Už před xx lety se říkalo že se rodí málo děti a pro budoucnost je to špatně. To že je někde přelidněno je problém toho státu např indie, nepracují. Robotizace se bude zdaňovat takže státy na nich vydělají tak jako na pracovní síle. Pokud Česko nebude mít nové generace vyhyne. Nepomůžou ani přistěhovalci. Nenadavejte mladým ani dětem oni za vaši nemoc nemohou. Buďte rád že se rodí nové a nové generace,jinak byste v důchodu žebral na ulici. Mějte se a snažte se se sebou něco dělat než nadávat dětem a ostatním.

Sobota, 14. října 2023, 10:54Odpovědět

Pavel Dvořák

Ale prdlajs. Nic takového, jako vymření Čechů nehrozí. ČR je silně přelidněná. Přistěhovalectví situaci nezachraňuje, ale zhoršuje. Přelidnění je problém číslo jedna stojící za mnoha jinými problémy a prakticky nic se proti němu nedělá.

O špuntech do uší a problémech s nimi spojených zjevně víte kulový. Se špunty v uších slyšíte silně zesílené cokoliv, co se v těle děje. Každý krok je hlasitá rána. Chcete lidem z Hořic doporučit, aby si vyměnili okna na několika panelákách za protihluková, aby se dětičky pod jejich okny mohly náležitě vyřvat? Můžete se přihlásit jako sponzor. Lidi budou pro.

Sobota, 14. října 2023, 15:23Odpovědět

Mirek Sekera

Česko a přelidněné??? Tak to jsem dlouho neslyšel. Umírá víc lidí než se narodí a přistěhovalci to jen tak tak pokryjí. Nebojte taky mám v rodině starší osobu která má problém s hlukem ale umí se s tím srovnat a je jí 78 let. Už mi leze krkem stále fnukani a stěhování si na ostatní. Za Komančů si každý dával pozor a dnes si stěžuje každý na všechno. Dřív se nadávalo na udavače a dnes udává snad 9 lidí z 10. Kam jsme to dopracovali,do hoven.

Sobota, 14. října 2023, 16:23Odpovědět

Pavel Dvořák

Tolik lidí jako v posledním cca století tady nikdy nežilo. Zkuste se trochu zajímat o stav přírody a možná zjistíte, že zemědělci už leckde hospodaří na téměř zničených půdách a ekosystémy jsou silně narušené. To není něco, co bych Vám mohl vysvětlit v pár větách, obzvlášť, když žijete v tom Vašem narativu o vymírajícím národě. Redukce populace na planetě bude, je jen otázka kdy. Když to nebude dobrovolně, příroda to zařídí svými prostředky.

Sobota, 14. října 2023, 17:48Odpovědět

Mirek Sekera

Ty lidi co si stále stěžují jsou idioti. Město co jim vyjde vstříc a jde proti rodinám s detma se nesmí divit že mnohé rodiny se stěhují pryč a města chudnou ale stěžují si že se mladí nechtěj vrátit. Většina rodin má děti,vnoučata,pravnoučata a ty si chtějí hrát ano děti při hraní křičí věřte že máme školku 70m od baráku a nikdy bych si nestěžoval na hrající si děti ikdyz křičí a to chodím spát ve 3 ráno. Jen idiiioti si stěžují na naši budoucnost a ti co to nevědí kdo to je tak jsou to zas děti a právě stáří by měli vědět že zas děti jim platí důchody. Prostě si myslí že staří musí mít klid,je jedno řešení,odstěhovat se na samotu nebo do vesnic kde nejsou mladí a děti. Město by si mělo uvědomit že děti jsou budoucnost nás všech i měst, obcí, vesnic.

Pátek, 13. října 2023, 01:20Odpovědět

Jan Strapina

Absolutní souhlas!!!!!!!!!

Pátek, 13. října 2023, 01:25Odpovědět

Jan Strapina

No všichni jednou bude ne staří,pravda nejvíc to vadí starým ženským to je objektivní fakt,staří chlapi si dají pár piv usnou při televizi a je jim to putna!!!!!!!!Vím jak muj děda už je nebožtík ten to měl taky tak!!!!!!

Čtvrtek, 12. října 2023, 07:42Odpovědět

Jana Volfova-anaj

Přesně, jak jste napsal, kdyby můj manžel nezemřel, tak by si taky dál pár piv u televize a bylo by mu jedno, co se u mladých děje. Děti potřebují pohyb i se vyblbnout.

Pátek, 13. října 2023, 07:37Odpovědět

Jana Volfova-anaj

Sice nejsem z Hradecka, ale všude je to stejné. Sídliště se stavěli hlavně pro mladé rodiny, jen že lidi zapomínají. Já mám syna v patře, děti už odrostlé a nevěsta, když byla jednou u mě a slyšela je, jak je slyším dupat, tak se divila, že se neozvu. Já už podle toho dupání poznala, kdo přišel domů. Nevadí mi to a nevadilo. Aspoň vím, že nejsem sama.

Čtvrtek, 12. října 2023, 08:35Odpovědět

Jana Volfova-anaj

Máte naprostou pravdu.

Čtvrtek, 12. října 2023, 08:28Odpovědět

Jana Volfova-anaj

Sídliště stárnou, taky jsme tam bydleli s třemi dětmi, hřiště pod panelákem. Paráda. Dospělý syn tam zůstal bydlet, my se odstěhovali na vesnici. Jezdila jsem tam potom hlídat vnučku a ejhle, panelák skoro plný důchodců- mých bývalých sousedů a ve výtahu stížnost na pár rodin s dětmi, že dělají pod panelákem na hřišti hluk a doma dupou jako sloni. Tak jsem své stejně staré sousedce poradila, ať rodiny s dětmi nastěhují do jednoho vchodu(byly tam 4 a na zbytek paneláku dají cedulku "Domov důchodců". Nemohla pochopit, že i ona měla malé hlučící děti....

Čtvrtek, 12. října 2023, 06:56Odpovědět

Lidé si stěžovali na hluk z dětského hřiště, město ho nechalo rozebrat. Před lety si ho veřejnost sama přála  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.