Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jičín kvůli poklesu cen tříděného papíru a plastů přidá peníze na sběr a třídění

Sedmnáctitisícový Jičín kvůli poklesu cen vytříděných druhotných surovin musí zvýšit dotaci městským Technickým službám na systém sběru a likvidaci odpadů. Provozní příspěvek Technickým službám radnice zvedne o 664 tisíc korun, dalších 150 tisíc korun dá na zvýšení mezd pracovníků třídírny. Město odpadový systém dotuje miliony korun ročně.

Technické služby vytříděné suroviny prodávají. "Od začátku letošního roku však došlo k rapidnímu propadu ceny kartonového papíru, a to o 96 procent, a u čirých PET plastů to je o 86 procent. Prozatím se odbyt surovin daří Technickým službám udržovat," řekla místostarostka Alena Stillerová (ANO).

Místo předpokládaných 4,2 milionu korun za první pololetí Technické služby za vytříděné suroviny utržily jen 2,9 milionu korun. Přibližně půl milionu korun se jim podařilo ušetřit, takže dotace z rozpočtu města nemusí vyrovnat celý výpadek tržeb. Příspěvek na mzdy dostane 18 nízkopříjmových pracovníků třídírny odpadů.

Poplatek za svoz a likvidaci odpadu letos v Jičíně vzrostl o 11 procent na 612 korun za dospělého člověka a rok z loňských 552 korun. Ostatní okresní města poplatek neměnila. V Hradci Králové základní poplatek činí 600 korun, Trutnově 540 a v Rychnově nad Kněžnou 750 korun. V Náchodě je základní poplatek 900 korun na osobu, ale platí pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, hradí snížených 450 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky ČR, správa, odpady, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín kvůli poklesu cen tříděného papíru a plastů přidá peníze na sběr a třídění  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.