Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Jičíně mají vzniknout přípravné třídy. Ve hře je i Montessori výuka

Na radě města v Jičíně se projednávalo rozšíření vzdělávání dětí v Jičíně. Schváleno bylo zřízení dvou přípravných tříd pro předškoláky a předběžně byl projednán i záměr rozšířit ve městě i Montessori vzdělávání.

Pro předškolní děti vzniknou přípravné třídy na Základní škole 17. listopadu a Základní škole Husova. Počítá se s nimi už v nadcházejícím školním roce 2022/2023. Určeny budou hlavně pro děti, které budou mít odklad povinné školní docházky.

V Jičíně je počet schválených odkladů vysoký a mateřské školy jsou naplněné. Přípravná třída bude jakýmsi mezistupněm mezi mateřskou a základní školou. O tyto třídy je velká poptávka ze strany rodičů a jejich vznik podpořila místní poradenská zařízení (Pedagogicko-psychologická poradna a Speciálně pedagogické centrum). Přípravná třída může vzniknout v případě, že ji navštěvuje nejméně deset a nejvýše patnáct dětí. Se záměrem města souhlasí i ředitelé obou škol.

Zřízení přípravných tříd je možné se souhlasem Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Město Jičín nyní vypracuje žádost.

Na město se obrací i rodiče, kteří si přejí pro své děti Montessori vzdělávání. Nabízejí i pomoc se založením. Rada města pověřila místostarostu Petra Hamáčka, který má na starosti oblast vzdělávání, aby s rodiči dále jednal a aby společně s Městským úřadem Jičín připravili podklady pro další rozhodnutí ohledně školy Montessori.

Montessori vzdělávání je založeno na individuálním učení. Žák má samostatnou odpovědnost za plnění učebních plánů. Do tříd chodí děti v rozmezí šest až devět let, deset až dvanáct let a dvanáct až patnáct let. Žáků je obvykle dvacet až třicet. Důležité je ale najít i řádně proškoleného pedagoga. Zatím není rozhodnuto o tom, v jaké škole by mohla probíhat tato forma vzdělávání.

Ohodnoť článek

Foto EvgeniT-Pixabay

Štítky Montessori, výuka, přípravná třída, Jičín, rada města, odsouhlasení, Královéhradecký kraj, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně mají vzniknout přípravné třídy. Ve hře je i Montessori výuka  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.