Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jičíně přibyly další podzemní kontejnery na tříděný odpad

Čtveřice nových podzemních kontejnerů na separovaný odpad byla vybudována v Linderově ulici v historickém centru města. Kontejnery vyšly na celkem 1,2 milionu korun. K jejich zprovoznění dojde v průběhu srpna.

Kontejnerové místo v Linderově ulici bylo často přeplněné a podzemní kontejnery byly řešením. Nádoby mají větší kapacitu.

„Při stavebních pracích se dbalo na to, že probíhají v Městské památkové rezervaci Jičín. Na vrchním krytu kontejnerů je zádlažba ze žulových kostek. Nové podzemní kontejnery se tak liší od těch, které byly instalovány loni, u nichž je povrch z gumového recyklátu," řekl mluvčí radnice Jan Jireš.

Na pořízení podzemních kontejnerů, které jsou součástí projektu Rozšíření separace odpadů ve městě Jičín, získalo město dotaci. V loňském roce byly instalovány kontejnery na rohu Tyršovy a Husovy ulice a na nábřeží Irmy Geisslové.

Když se prováděl výkop pro podzemní kontejnery v Linderově ulici, archeologové objevili suterén zahloubené stavby překryté požárovou vrstvou z konce 16. století. „Tu porušila o něco mladší část podzemního podlaží dalšího domu a v rohu sondy jsme odkryli rub valené klenby sklepa z pískovcových kvádrů. V současné době probíhá zpracování dat z výzkumu," řekl archeolog z Regionálního muzea a galerie v Jičíně Jiří Unger.

Radnice začala s tříděním plastů a papíru do zvláštních popelnic ve třech městských čtvrtích v roce 2019. Podle zástupců se systém osvědčil a je to jediná cesta, jak se vyhnout zvyšujícím se poplatkům za ukládání netříděného komunálního odpadu na skládky. 

Svoz a likvidaci odpadů v Jičíně zajišťuje městská příspěvková organizace Technické služby. Jičín má vlastní skládku v Popovicích, dále sběrný dvůr a kompostárnu. Obyvatelé Jičína platí v letošním roce za svoz popelnic stejnou částku, jako loni. Jde o 552 korun za dospělou osobu.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Malá

Štítky podzemní kontejner, Jičín, tříděný odpad, kontejner, odpad, Irma Geisslová, Jiří Unger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně přibyly další podzemní kontejnery na tříděný odpad  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.