Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mejdan v ohradě s divokými koňmi. Parta si Na Plachtě uspořádala nevšední večírek, jeden kůň utekl

V přírodní památce Na Plachtě v Hradci Králové, přímo uprostřed ohrady s divokými koňmi, si parta vandalů uspořádala divoký mejdan. Jeden z koňů z ohrady utekl, ochránci přírody ho naháněli v sousedním Pardubickém kraji. Po účastnících mejdanu nyní pátrá policie.

V noci z pátka na sobotu si parta zatím neznámých vandalů uspořádala alkoholový večírek přímo mezi divokými koňmi. Součástí mejdanu byl i otevřený oheň přímo na pastvině. „A aby toho nebylo málo, tak v rámci zkracování si cesty na místo pařby pachatelé záměrně poškodili elektrický ohradník natolik, že jeden ze zdejších hřebců následně opustil pastvinu. A utekl kilometry daleko, až do sousedního Pardubického kraje,“ uvádí David Číp, předseda ochránců zvířat JARO Jaroměř, spolku, který měl v sobotu ráno Na Plachtě brigádu, díky které si ochránci všimli, že kůň chybí.

David Číp upozorňuje, že podobná situace může být velmi nebezpečná nejenom pro samotná zvířata, ale i pro lidi. Vystrašené zvíře může i ublížit. Také hrozí nebezpečí, že kůň vběhne do silnice a způsobí vážnou dopravní nehodu. Naštěstí se ale nic z toho nestalo.

„Všímaví a vstřícní lidé nám sami telefonovali, kde koně zrovna viděli. Kůň „Milda“ totiž utekl několik kilometrů novohradeckými lesy až do sousedního Pardubického kraje k vesnici Hoděšovice. Později se zase přesunul k restauraci Koliba u hlavního silničního tahu z Hradce Králové na Brno, kde by se případná nehoda s vozidlem mohla stát osudná jemu i posádce vozu. Když bychom se k němu dostali jen o pár minut později, nechceme ani domýšlet, jak by to všechno bývalo dopadlo,“ říká David Číp. Ochráncům se naštěstí podařilo nasměrovat koně zpět k Hoděšovicím. S odchytem pak ochranářům pomohli i místní chovatelé koní. „S jejich pomocí se nám podařilo Mildu nejen odchytit, ale i převézt zpátky Na Plachtu. Jinak by koně musel složitě uspávat veterinář Zoo Dvůr Králové Lukáš Pavlačík, který byl v pohotovosti připraven pomoci s narkotizační puškou,“ dodává Číp.

Pastviny Na Plachtě minimálně jednou denně kontrolují dobrovolní strážci koní. „V sobotu jsme se poprvé za celou dobu setkali se špatným a nebezpečným chováním vůči koním,“ říká na závěr David Číp. Po účastnících mejdanu v chráněné lokalitě teď pátrá policie. Na místě po sobě zanechali ohniště, plechovky, PET lahve a sklo od alkoholu. Část plechovek a PET lahví se pokusili spálit.

„Obdrželi jsme trestní oznámení na poškození ohradníku, kvůli čemuž došlo k útěku divokého koně. Policie nyní případ vyšetřuje,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JARO Jaroměř

Štítky alkohol, policie, Na Plachtě, lesy, kůň, vandalové, nepořádek, Pardubický kraj, Hradec Králové, ZOO Dvůr Králové, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mejdan v ohradě s divokými koňmi. Parta si Na Plachtě uspořádala nevšední večírek, jeden kůň utekl  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.