Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové bude o víkendu vzpomínat na Gočára. Lidé budou moct navštívit jeho budovy

I letos budou mít lidé možnost nahlédnout do nejzajímavějších budov a architektonických památek. V sobotu v Hradci Králové odstartuje akce Dny evropského dědictví. Letošní ročník se podrobně zaměří na Josefa Gočára, který vtiskl krajské metropoli její nezaměnitelný vzhled.

Národním tématem pro letošní rok je „Památky a vzdělání“. Shodou okolností je to i 140 let od narození hradeckého architekta Josefa Gočára. Díky jeho urbanistickému řešení a stavbám se stal Hradec Králové vzorem moderního města.

Díky letošnímu ročníku tak budou moct lidé nahlédnout například do Rašínova státního gymnázia nebo budovy Sboru kněze Ambrože. Hradecká Drbna přináší program jednotlivých akcí, které se budou v sobotu 19. září v Hradci Králové konat.

Program Dnů evropského dědictví v Hradci Králové:

  • Komentovaná prohlídka Střední průmyslové školy v Hradecké ulici (9:00, 10:00 a 11:00)
  • Prohlídkový program na Bílé Věži na Velkém náměstí (poslední prohlídka v 17:00)
  • Komentovaná prohlídka architekta Pavla Zadrobílka v Šimkových sadech (10:00)
  • Výstava „Fenomén Gočár“ v Muzeu východních Čech na Eliščině nábřeží (10:00 – 18:00)
  • Komentované prohlídky interiéru budovy školní jídelny Základní školy a Mateřské školy Josefa Gočára (poslední prohlídka v 15:30)
  • Komentovaná prohlídka Gymnázia J. K. Tyla na Tylově nábřeží (12:00 – 16:00)
  • Komentovaná procházka na téma Gočár na pravém břehu Labe (13:30)
  • Volné prohlídky interiéru budovy Sboru kněze Ambrože (13:00 – 17:00)

Architekt Josef Gočár

Josef Gočár byl český architekt působící zejména v kubistickém a funkcionalistickém období, a to především na východě Čech. Vysoce oceňován je dodnes jeho podíl na urbanistických koncepcích některých měst jako třeba Hradec Králové.

„Architekt Josef Gočár byl ve svém oboru unikátní, v Hradci Králové zanechal tak jedinečný otisk české architektonické moderny a funkcionalismu jako nikde v republice. Jeho díla jsou dodnes považována za vrchol české moderní architektury. Kromě významných architektonických počinů, jako je například stavba gymnázia J. K. Tyla., je autorem regulačního plánu nábřeží, plány výstavby zahrnovaly také systém vnějšího dopravního okruhu s radiálami směřujícími do centra města, mezi nimiž se střídají obytné čtvrti s plochami zeleně. Díky tomuto kroku udělal z Hradce Králové po infrastrukturní stránce unikátní město,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Dny evropského dědictví

Dny evropského dědictví jsou společná aktivita Rady Evropy a Evropské komise. Projekt má za cíl několik hlavních bodů. Jeden z prvních je zlepšování informovanosti o jiných kulturách. Mezi další patří ochrana kulturního dědictví, ochrana památek a podpora otevřeného postoje vůči ostatním. S tím i potírání rasismu, xenofobie nebo nenávisti.

První akce se konala už 7. září 1991. První dva ročníky neměly pevně dané téma, s nimi se začalo až v roce 1993. V tento rok byla akce zaměřena na „život památkám“. Poslední pořádaný ročník měl podtitul „památky a zábava“.

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky Dny, evropského, dědictví, Hradec Králové, kultura, prohlídky, Gočár, výročí, budova, architekt, Josef Gočár, Dny evropského dědictví, vzhled, Drbna.cz, Střední průmyslová škola, Alexandr Hrabálek, Rada Evropy, Evropská komise, ODS, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude o víkendu vzpomínat na Gočára. Lidé budou moct navštívit jeho budovy  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.