Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zítra v Hradci Králové začne Evropský týden mobility. Zájemce čeká několik akcí

I letos se Hradec Králové zapojí to takzvaného Evropského týdne mobility. Jde o tradiční akce, která se bude konat od 16. do 22. září. Cílem je podpořit veřejnou dopravu, cyklostezky či pěší zóny. Evropský týden mobility vyvrcholí na Masarykově náměstí Dnem bez aut.

První den, tedy 16. září, začne koloběžkovou jízdou do hradeckých lesů, která odstartuje v 18 hodin od prodejny koloběžek Kostka v Divišově ulici.

Ve čtvrtek 17. září se od 17 hodin v knihovně města ve Wonkově ulici uskuteční zajímavá beseda Vzdát můžeš zítra s hendikepovaným sportovcem Richardem Štěpánkem, který ač přišel při autonehodě o ruku, absolvoval už pětkrát ultramaraton 100miles adventure vedoucí skrz české a slovenské hory na kole, pěšky i na koloběžce.

Hlavní část programu Evropského týdne mobility se odehraje 21. a 22. září

V pondělí 21. září od 15 do 19 hodin si budou moci zájemci vyzkoušet na dopravním hřišti v Třebši jízdu na elektrokole, jízdním kole nebo koloběžce, otestovat si znalosti dopravních předpisů, případně si projít krátkou trasu s brýlemi navozujícími vidění v opilosti nebo pod vlivem drog. Bude přistaven i kamerový vůz městské policie. Pro zájemce o problematiku dopravy ve městě je na 21. září od 16.30 hodin připravena v Infocentru na Eliščině nábřeží beseda s odborníky a následná diskuze.

Evropský týden mobility vyvrcholí v úterý 22. září Dnem bez aut

Na Masarykově náměstí bude mít veřejnost od 14 do 18 hodin možnost vyzkoušet si jízdu na koloběžce nebo elektrokole, prohlédnout si elektrobus a parciální trolejbus včetně kabiny řidiče a dozvědět se více o hradecké městské hromadné dopravě. O půl páté odpoledne vystoupí nejlepší český biketrialista Petr Kraus se svou exhibicí. Po celý Den bez aut 22. září bude možné jezdit hradeckou MHD zdarma, a to po předložení řidičského průkazu řidiči autobusu.

V rámci Evropského týdne mobility proběhnou také dvě sousedská setkání Zažij město jinak. V ulicích Tomkova, Klicperova a V Kopečku na starém městě to bude 18. září od 16 do 22 hodin a v Sukových sadech o den později od 12 do 19.30 hodin. Kromě občerstvení a ochutnávky kulinářských specialit místních podniků se účastníci mohou těšit také na hudební a divadelní vystoupení nebo kreativní dílny. Dobrou zprávou pro hradecké cyklisty je, že více než týden budou moci využívat obousměrný provoz v několika vybraných jednosměrkách. Takzvané cykloobousměrky se objeví například v ulicích V Kopečku, Mýtské a některých uličkách starého města, dále v ulicích Wonkova, Sokolovská, Srdínkova nebo v části Eliščina nábřeží.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto FB: Dopravní podnik Hradec Králové

Štítky Evropský, týden, mobility, Hradec Králové, doprava, cyklostezka, autobus, MHD, pěší, zóna, Den bez aut, Petr Kraus, Kopeček (Bobravská vrchovina), Třebeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra v Hradci Králové začne Evropský týden mobility. Zájemce čeká několik akcí  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.