Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet cestujících v hradeckém MHD loni stoupl o více jak 2,5 procenta

Počet cestujících v městské hromadné dopravě ve stotisícovém Hradci Králové loni vzrostl o 2,6 procenta na 38 milionů. Byl to nejvyšší počet přepravených cestujících za posledních 12 let, uvedl dnes Dopravní podnik města Hradce Králové v tiskové zprávě. Lidí v hradecké MHD trvale přibývá od roku 2017, předtím cestující pět let ubývali.

Počítáno od roku 2002, od kdy má podnik k dispozici oficiální statistická data o přepravě, bylo více cestujících v hradecké MHD pouze v letech 2005 a 2007. Tehdy počet cestujících dosáhl 38,59 milionu, respektive 38,22 milionu.

Růst počtu cestujících podnik přičítá především masivním investicích do obnovy vozového parku v posledních letech. Nové autobusy a trolejbusy přinesly vyšší kvalitu cestování, vyšší bezpečnost, spolehlivost a ekologický provoz. Všechny vozy nakupované v posledních letech jsou například vybavené klimatizací, komfort cestování zvyšují i bezhlučný provoz elektrovozů a možnost dobíjení mobilních zařízení. Všechna vozidla jsou nízkopodlažní.

Loni a předloni dopravní podnik za pomoci dotací investoval do obnovy vozového parku zhruba 440 milionů korun. Pořídil za ně 20 elektrobusů, devět trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem a 13 dieslových autobusů. Letos podnik plánuje nákup deseti dieslových autobusů. Předtím v letech 2011 až 2013 podnik za 332 milionů korun koupil 31 trolejbusů. Z celého vozového parku v počtu téměř 130 vozů připadá zhruba polovina na elektrovozy.

Od 1. ledna v hradecké MHD zdražila cena jízdenky kupované u řidiče z 25 na 30 korun. Jednotlivá papírová základní jízdenka je nadále za 20 korun a jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou za 14 korun.

Dotace městské hromadné dopravy z rozpočtu města v posledních letech výrazně rostou. Letos bude město provoz dopravního podniku dotovat částkou 255,5 milionu korun po loňských 230,5 milionech korun. V roce 2018 město chtělo dát podniku dotaci 185,5 milionu korun, ale kvůli nárůstu mezd řidičů ji nakonec zvedlo na 220,5 milionu korun.

Autoři | Foto DPMHK

Štítky ČR, MHD, Hradec Králové, městská hromadná doprava, dopravní společnost, vozový park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet cestujících v hradeckém MHD loni stoupl o více jak 2,5 procenta  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.