Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Projekt inteligentní dopravy v Hradci Králové má zelenou, ÚOHS rozklad zamítl

Průběh a výsledek výběru dodavatele na inteligentní dopravní systém v Hradci Králové (IDS) je v pořádku a město nyní může s vítězem soutěže podepsat smlouvu. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v minulém týdnu zamítl rozklad proti rozhodnutí o zamítnutí námitky proti zadávacím podmínkám v rámci tendru, který město vyhlásilo letos v lednu.

Vítězem soutěže se stala společnost CROSS Zlín, a.s. s nabídkou 229,3 milionu korun bez DPH. Radnice bude na tyto investice do plynulosti dopravy usilovat o maximální možné využití dotace z evropských fondů, konkrétně z operačního programu Doprava.

Zastupitelé Hradce Králové schválili výsledek tendru na dodávku IDS v říjnu, smlouvu s vybraným dodavatelem však město doposud nemohlo podepsat z důvodu probíhajícího řízení na ÚOHS. Jeho předseda však minulý pátek potvrdil již vydané rozhodnutí o zamítnutí námitky proti zadávací dokumentaci v průběhu výběrového řízení.

Město chce zažádat o dotaci

„Samozřejmě toto rozhodnutí, které potvrdilo správný postup města, vítáme a může se začít s pracemi na IDS tak, abychom mohli včas požádat o dotaci. K samotnému podpisu smlouvy máme již pověření zastupitelů, mělo by tak k němu dojít v prvních dnech příštího roku a poté dodavatel může okamžitě systém projektovat. Pokud by se vše odkládalo o další týdny či měsíce, hrozilo by, že se nestihne termín na podzim 2020 pro podání žádosti o dotaci, o kterou můžeme požádat až ve fázi hotového projektu a vydaných potřebných stavebních povolení,“ říká Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky a dotací.

„Vítězná firma celý systém dodá, nainstaluje a následujících šest let jej bude i provozovat. Realizace se pak předpokládá v letech 2020 až 2022, v provozu by měl být systém od roku 2023," říká Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast investic a rozvoje města. Součástí systému budou nové semafory, datové sítě, senzory či moderní technologie pro řízení dopravy v reálném čase. Navíc umožní preferovat linky městské hromadné dopravy nebo bezpečný průjezd složek IZS.

Cena přesahuje 200 milionů korun

V Hradci Králové bude IDS složený ze šesti základních modulů, z nichž čtyři tvoří páteřní prvky celého systému, dva jsou jakousi nadstavbou a nemusí být v provozu nebo se mohou doplnit o jiné další. Všechny jednotlivé funkce byly průběžně konzultovány s Policií ČR, odborem dopravy magistrátu, hradeckou městskou policií či technickými službami. Odborným garantem a členy týmu zpracovatelů studie proveditelnosti IDS byli specialisté z Dopravní fakulty pražského ČVUT.

Hlavní částí hradeckého IDS bude kompletní výměna zastaralé a místy nespolehlivé světelné dopravní signalizace na území města, tedy semaforů. V některých případech se to bude týkat i samotných sloupů, na kterých jsou semafory umístěné a jsou za hranicí své životnosti, přičemž někde dojde i k jejich částečnému posunu v křižovatce podle požadavků dopravního inspektorátu PČR.

Systém bude propojen s MHD

Semafory a sledovaná místa budou prostřednictvím vysokokapacitní přenosové sítě propojena s dispečinkem a centrálním prvkem systému, který bude jakýmsi mozkem celého IDS, bude zpracovávat veškerá data v reálném čase, která pak budou sloužit pro operativní řešení vzniklých situací.

Dalším modulem je vazba systému na MHD, jejímž úkolem je zajistit co nejplynulejší průjezd vozidel po své trase tak, aby nedocházelo ke zpožďování spojů. Hradecký IDS bude zároveň na vybraných místech ve městě připravený na možnost kontroly dodržování rychlosti nebo jízdy na červenou. Výběr lokalit a úseků odpovídá požadavkům komisí místních samospráv a byl konzultován s městskou i státní policií.  

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Zdroj Magistrát města Hradec Králové

Štítky Tisková zpráva, magistrát města, Inteligentní doprava, Hradec Králové, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, doprava, dotace, CROSS Zlín, městská hromadná doprava, Policie České republiky, Jiří Bláha, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt inteligentní dopravy v Hradci Králové má zelenou, ÚOHS rozklad zamítl  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.