Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Inspekce životního prostředí zastavila provoz čističky v Březhradě

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zastavila provoz čistírny odpadních vod v královéhradecké městské části Březhrad. Společnost Purum provozovala téměř tři měsíce zařízení nelegálně, hromadila průmyslové odpadní vody v nádržích, které nebyly pro provoz zařízení schváleny. Zástupce firmy se dnes odmítl k věci vyjádřit. Domácnosti na uzavřenou čističku napojeny nejsou.

Důležitou roli při rozhodnutí zastavit provoz hrálo to, že čistírna leží ve vodohospodářsky velmi zranitelné oblasti. Uzavření čističky přivítal hradecký magistrát.

Společnost Purum po vypršení povolení vypouštět odpadní vody do Labe požádala o nové, ale hradecký krajský úřad ho zejména kvůli nevyhovujícímu stavebně technickému stavu výpustní kanalizace nevydal.

"Od 12. února 2019 minimálně do doby naší kontroly 7. května bylo zařízení provozováno nelegálně. Vzhledem ke všem zjištěným skutečnostem jsme rozhodli, že dostatečné ochrany životního prostředí lze dosáhnout jedině zastavením provozu této čistírny," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Hradec Králové Lukáš Trávníček. Firma podle ČIŽP také nedoložila, jak naložila s minimálně 1220 metry krychlovými odpadních vod. Čistírna zpracovávala i odpadní vody s obsahem nebezpečných látek.

Čistička je v areálu bývalého masokombinátu v okrajové části stotisícového Hradce Králové. "Byl zastaven provoz zařízení, které bylo pro místní obyvatele obtěžující. Z pohledu města šlo v souvislosti s ochrannou životního prostředí a zdrojů pitné vody o vysoce rizikové zařízení, podle územního plánu tam vůbec nepatří," řekl mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Společnost Purum se proti rozhodnutí inspekce odvolala. Ministerstvo životního prostředí zastavení provozu čistírny potvrdilo do doby, než firma případně získá povolení ke zneškodňování odpadních vod. Rozhodnutí je pravomocné.

Autoři | Foto Magistrát města Hradec Králové

Štítky ČR, správa, ekologie, voda, odpady, ČIŽP, Hradec Králové, Česká inspekce životního prostředí, Březhrad, odpadní voda, Labe, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce životního prostředí zastavila provoz čističky v Březhradě  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.