Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Parkování v Hradci se stává noční můrou řidičů. Zadarmo už takřka nikde nezastavíte 

Je to nezastavitelný proces. Doprava houstne v každém městě, stejně tak tomu je i v Hradci Králové. I přesto, že se staví takřka jeden parkovací dům za druhým, řidiči, ani obyvatelé města spokojení nejsou. Důvod? Z města totiž postupně mizí i tradiční místa, kde se dalo parkovat zadarmo.

Firma ISPHK je pro každého řidiče v Hradci Králové dobře známa, ale spíše v tom negativním slova smyslu. Na každém frekventovaném místě, kde hodláte zaparkovat si s jistotou vytáhněte peněženku. Vaše peníze následně poputují do jednoho z automatů výše zmiňované firmy. A kolik, že takových automatů v Hradci je? 

To se snad nedá ani spočítat, s jistotou se ale dá říct, že jejich počet konzistentně roste. Jedno z mála míst, kde jste ještě nedávno mohli zaparkovat v centru města zadarmo, bylo místo u hokejového stadionu, i to už je minulostí. 

Řidiči si často na praktiky ISPHK stěžují. Ceny, které musíte zaplatit se pohybují od 20 až do 40 Kč za hodinu. Nejvíce samozřejmě na velkém náměstí. Na druhou stranu je ale třeba dodat, že takto to funguje v podstatě v každém městě. V Ústí nad Labem dokonce nezaparkujete ani na sídlišti zadarmo. V tomto severočeském městě totiž obyvatelé musí platit i v místě svého bydliště, což se v Hradci zatím naštěstí neděje.

Například v Liberci také nezaparkujete nikde, aniž byste museli platit, nicméně zde mají tarifní zóny. Čím dál jste od centra, tím platíte méně. Ceny se pak pohybují v rozmezí 5 až 10 korun za hodinu stání. 

Druhou pozitivní stránkou toho všeho je omezení dopravy. Dnes se díky MHD dostanete kamkoliv a dá se říct, že i rychleji, než autem. A když už tedy chcete ušetřit, nemáte rádi MHD, tak jedinou dostupnou volbou je parkování v obchodních domech. V Auparku můžete stát zadarmo čtyři hodiny, v OC Futurum neomezeně. Naopak v OC Atrium dřív bylo také neomezené parkování, teď už ale platíte pět korun za hodinu.

ISP Hradec Králové provozuje parkovací systém ve městě od ledna 2007 na základě třicetileté koncesní smlouvy udělené hradeckou radnicí. Město nemá ze zisků ISP žádný příjem, dividendy inkasuje BAK. Od roku 2007 firma ISP v Hradci na parkování vydělala téměř 150 milionů korun čistého zisku. Ceny parkovného určuje město, které do systému parkování žádné své peníze nevkládá.

Hlavní tržby má firma ISP z parkovacích automatů v ulicích. V takzvané zóně ISP, která zabírá centrum a širší střed města, firma ke konci loňského roku vybírala z 7218 parkovacích míst. Z nich je 500 v parkovacím domě Katschnerka a 199 v parkovacím domě na hradeckém hejtmanství.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hradeckralove.org

Štítky parkování, Hradec Králové, placení, auta, ISP Hradec Králové, a.s., Aupark

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkování v Hradci se stává noční můrou řidičů. Zadarmo už takřka nikde nezastavíte   |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.