Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po několika měsících se do Hradce vrátili žebrající cizinci. Ti předstírají, že jsou hluchoněmí

Po několika měsících se k nám do města opět vrátili žebrající cizinci! Předstírají zdravotní postižení a od kolemjdoucích, někdy i velmi nevybíravým způsobem, požadují finanční příspěvek. Jako obvykle si ke své „činnosti“ vybírají místa, kde se pohybuje větší množství lidí, parkoviště u obchodních center, pěší zóny či prostor před vlakovým nádražím.

Aby z důvěřivých občanů vylákali peníze, většinou mají nacvičený stejný nebo obdobný scénář. K lidem přistupují s deskami, ve kterých je jakýsi formulář s textem, informujícím o tom, že jsou hluchoněmí a vybírají peníze na činnost organizace. Lidé se mají podepsat, poskytnout o sobě nějakou informaci, např. PSČ a zapsat částku, kterou poskytují. To má budit dojem důvěryhodnosti. Podvodníci jsou díky tomu, bohužel, často i poměrně úspěšní.

Městská policie přijala za poslední měsíc téměř desítku oznámení na takto žebrající cizince. V okamžiku, kdy byla přivolána městská či státní policie, tito lidé zázračně, leč velmi vulgárně, promluvili. Na policisty nečekali, vzali nohy na ramena a rychle utíkali pryč. Téměř jistě to však zkusí na jiném místě znovu.

V případě, že je městská policie na místě zadrží, jsou přivoláni policisté, kteří prověří, zda se tito lidé nedopustili podvodného jednání i v jiném městě, a zda se již nejedná o podezření ze spáchání trestného činu, nebo je jejich jednání posouzeno jako přestupek, který by pak řešil správní orgán města.

Městská policie by chtěla občany varovat před podobnými podvodníky, kteří se snaží pod různými záminkami vylákat z lidí peníze. Obecně platí, že každá sbírka pořádaná na území města musí být schválena magistrátem a zároveň je o ní informována i městská policie.

Všichni účastníci sbírek u sebe musí mít osobní jmenování s průkazem totožnosti, kopii o povolení sbírky, zapečetěnou kasičku, kartičku pořádající organizace a alespoň jeden z nich musí být plnoletý.  Zároveň platí i nepsané pravidlo, že sbírky jsou uvedeny na webových stránkách jednotlivých pořadatelů. Pokud si občané nejsou jisti, zda je oslovil pracovník v rámci řádně schválené sbírky, či se jedná o podvodníka, měli by se obrátit na městskou polici. Ta je oprávněna, stejně jako Policie ČR, provést kontrolu „výběrčích“.

Neměli bychom dávat šanci podvodníkům, kteří se snaží pouze obohatit na dobré myšlence a sociálním cítění většiny lidí, navíc i kazí dobré jméno a snahu všech skutečných dobročinných akcí.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Zdroj Městská policie HK

Štítky Podvodníci, Hradec Králové, městská policie, peníze, obecní policie, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po několika měsících se do Hradce vrátili žebrající cizinci. Ti předstírají, že jsou hluchoněmí  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.