Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na náměstí v Hradci již stojí jeden z vánočních stromů

První ze tří vánočních stromů, které budou letos k vidění v Hradci Králové, už stojí na na svém místě. Dnes ráno ho přivezli na Velké náměstí bez větších problémů. Na osvětlení si ale zatím musí počkat.

Tradičně poslední úterý v týdnu před první adventní nedělí dochází na přepravu a následné vztyčení vánočních stromů, poslední roky tomu tak je hned pro tři náměstí, a to pro Velké náměstí, Masarykovo náměstí a náměstí 28. října.

Velká porce příprav a plánování převozu trojice krásných kolosů si vždy žádá pochopitelně také hodně času. Technické služby, které se o převoz stromů starají, nicméně dnešní cestu na velké náměstí v Hradci Králové zvládly, strom brzy zasadily, a ten již v před 9. hodinou ranní stál na svém místě.

Každý ze tří vánočních stromů je jiného druhu. Na Velkém náměstí stojí dvanáctimetrová jedle obrovská, která ještě do dneška rostla v těsné blízkosti jednoho z rodinných domů v Pouchovské ulici. "I přes svůj botanický název je ze všech tří stromů nejmenší, protože menší kotevní systém na Velkém náměstí neumožňuje instalaci velkého stromu," uvedl Daniel Jeřábek z technických služeb.

Slavností rozvícení se ale občané města dočkají na Masarykové náměstí, i za přítomnosti primátora Alexandra Hrabálka. O první adventní neděli 1. prosince se pak celá krajská metropole letos poprvé rozzáří ve vánočním hávu.

„Odpolední kulturní program začne v neděli v 16 hodin. Předvánoční náladu také vytvoří Školní smíšený pěvecký sbor při Biskupském gymnáziu a Církevní ZUŠ v Hradci Králové,“ odkrývá program ředitel HKVS Miroslav Franc. Tradiční vánoční trhy se pak v Hradci Králové uskuteční od 13. do 22. prosince na Masarykově náměstí. „Novinkou letošního roku jsou vánoční farmářsko-potravinářské trhy, které se budou konat ve čtyřech termínech, 14., 17., 19., a 21. prosince na Baťkově náměstí,“ dodává Franc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Hradec Králové

Štítky Vánoční strom, Hradec Králové, Vánoce, Velké náměstí, vánoční stromek, strom, advent, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí v Hradci již stojí jeden z vánočních stromů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.