Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zájem o medicínu v Hradci roste. Na lékařské fakultě studuje nejvíce studentů v historii

Lékařská fakulta UK v Hradci Králové eviduje v novém školním roce 986 studentů všeobecného lékařství vyučovaného v českém jazyce, což je nejvíce za posledních 5 let. Je to výsledek finanční injekce MŠMT pro navýšení kapacit lékařských fakult ve výši 46 milionů korun na školní rok 2019/2020. „Volání po větším počtu lékařů, kterých je stále akutní nedostatek, má konečně řešení. Na LF HK nyní studuje všeobecné lékařství meziročně téměř o 50 mediků více.

Zatímco v letech 2015 až 2018 osciloval počet studentů všeobecného lékařství Lékařské fakulty UK v Hradci Králové mezi 918 až 927, letos díky financím na zvětšení kapacit lékařských fakult vystřelil na 986 studentů. Data se sbírají vždy k 31. říjnu každého roku. Letos to nemusí být ještě konečné číslo, protože zhruba 10 studentů je v procesu ukončení studia.

Do prvního ročníku oboru Všeobecné lékařství bylo letos přijato celkem 234 studentů. To je o 49 více než loni. Zvýšení počtu mediků není samospasitelné, protože vystudované lékaře pak u nás musíme udržet. Ale vyšší počet studentů určitě považuji za základní stavební kámen celého řešení,“ říká prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

Odhaduje se, že v Česku chybí celkem 2–3 tisíce lékařů. Finanční dotace na zvýšení kapacit všech lékařských fakult v ČR je součást akčního plánu vlády, který má zastavit pokles počtu lékařů. V následujících 11 letech stát do zvýšení počtu mediků investuje celkem 6,8 mld. korun.

„My jsme letos dostali 46 milionů korun. Postupně přijímáme celou řadu opatření. Stěžejní část prostředků byla využita pro vytvoření motivujících mzdových podmínek pro učitele,“ vysvětluje využití financí děkan LF UK HK prof. MUDr. Jiří Manďák, Ph.D.

Nové přednáškové místnosti, studijní pomůcky i vyšší počet studijních kruhů

Větší počet studentů klade zvýšené nároky také na prostory. Proto budou zrekonstruovány místnosti bývalých laboratoří na nové přednáškové místnosti. Stávající pracoviště jsou dovybavována novými studijními pomůckami, především tablety, dokupovány jsou učebnice a další studijní pomůcky.

Z hlediska organizace výuky jsou pořizovány nové informační systémy na rozvrhování nebo na rezervování přístrojů či služeb. Personálně bylo posíleno Studijní oddělení. Nově bylo zřízeno Oddělení propagace a vnějších vztahů, které si klade za cíl získávat ke studiu nejkvalitnější a nejvíce motivované uchazeče.

Část prostředků je čerpána na zkvalitňování výuky formou e-learningu či na podporu Simulačního centra. „Ve vztahu k organizaci výuky se nová situace promítne do vyššího počtu studijních kruhů nikoliv do zvyšování počtu studentů ve studijních kruzích,“ doplňuje děkan Manďák,.

Dotační podmínka: 211 studentů do každého prvního ročníku

V Královéhradeckém kraji chybějí lékaři, stejně jako ve zbytku Česku, především v oborech vnitřní lékařství, pediatrie, anesteziologie a intenzivní medicíny, gynekologie a porodnictví a radiologie a zobrazovací metody. „Přijímací řízení se u nás letos nijak zásadně nezměnilo. I nadále klademe důraz na přijímání kvalitně připravených zájemců o studium. Co se týká statistik tak stále platí, že na LF HK je přijat zhruba každý pátý uchazeč,“ vysvětluje děkan LF UK HK Manďák.

V rámci schváleného národního programu bude výše přidělené dotace pro každý rok postupně upřesňována. Pokud bude LF UK HK plnit závazek počtu studentů prvního ročníku Všeobecného lékařství ve výši 211 studentů i pro následující akademické roky, měla by být částka 46 milionů korun ročně zachována. „Jsem přesvědčený, že je to cesta správným směrem. Reálný dopad na počty personálu v krajských nemocnicích i ve FN HK můžeme čekat někdy kolem roku 2025,“ uzavírá člen vědecké rady fakulty a senátor Malý.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Fakultní Nemocnice, Hradec Králové, studenti, lékařská fakulta, medici, studium, lékařství, lékař, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, Jaroslav Malý, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o medicínu v Hradci roste. Na lékařské fakultě studuje nejvíce studentů v historii  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.