Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zeď z krabic k výročí sametové revoluce na Ulrichově náměstí se hroutí

Zeď z papírových krabic na Ulrichově náměstí v Hradci Králové, která dosáhla délky přes 30 metrů, poškodil déšť. Začala se rozpadat, řekl dnes mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák. Zeď začala vznikat v pondělí a má připomenout podobnou událost před 30 lety. V prosinci 1989 byla podobná zeď ve městě nejvýraznějším symbolem sametové revoluce.

Akce, která je součástí série připomínek 30. výročí sametové revoluce, by měla vyvrcholit v neděli 17. listopadu happeningem. Organizátoři vyzvali k obnově zdi. "Nepřízní počasí se papírové krabice zdi rozmočily tak, že se zeď hroutí. Rozmočené krabice budeme proto dnes odvážet. Ani tento fakt ale naše studenty a dobrovolníky nezastavil před tím ve stavbě pokračovat," řekl odpoledne Novák.

Rekonstrukci 30 let staré události pořádá Univerzita Hradec Králové, Centrum uměleckých aktivit a Muzeum východních Čech v Hradci Králové. "Od zítřejšího rána se tak do stavby zdi opět pouštíme a tímto vyzýváme všechny ochotné Hradečáky, aby nám v našem snažení rekonstrukce stavby zdi z roku 1989 pomohli," řekl Novák.

Lidé mohou podle něj nosit jakékoli papírové krabice, všechny budou využity ke stavbě zdi. "V roce 1989 vyrostla zeď jako odpor tehdejšímu režimu, letos ji stavíme proti blbé náladě a proti těm, kteří v české společnosti rozdmýchávají nenávistné a konfliktní nálady," dodal Novák.

V roce 1989 šlo o spontánní akci studentů. Stavba tehdy začala 12. prosince na Gottwaldově, dnešním Ulrichově náměstí a měla symbolicky oddělit komunistickou moc reprezentovanou sídlem OV KSČ ve Steinského paláci a městský národní výbor, okresní národní výbor a bezpečnostní orgány na protější straně náměstí. Zeď dosáhla délky asi 20 metrů, široká byla čtyři metry. Z náměstí zmizela tak po týdnu, když se kvůli počasí a vlhkosti začala rozpadat, podle pamětníků to bylo kolem 19. prosince.

Autoři | Foto Martin Doležal

Štítky ČR, historie, školy, počasí, 1989, Hradec Králové, FOTO, Sametová revoluce, Jakub Novák, Univerzita Hradec Králové, Ulrichovo náměstí, Muzeum východních Čech, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeď z krabic k výročí sametové revoluce na Ulrichově náměstí se hroutí  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.