Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Hradci začala stavba zdi z krabic jako před 30 lety. Jedná se o symbol revoluce

Na Ulrichově náměstí v Hradci Králové začala stavba zdi z papírových krabic podobně jako před 30 lety. V roce 1989 šlo ve městě o nejvýraznějších symbol sametové revoluce. Rekonstrukci události pořádá Univerzita Hradec Králové, Centrum uměleckých aktivit a Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Akce vyvrcholí v neděli 17. listopadu happeningem.

Podle mluvčího univerzity Jakuba Nováka začaly dopoledne stavět papírovou zeď asi tři desítky studentů a dobrovolníků. "Za 30 let se nám podařil ujít pěkně dlouhý kus cesty a ČR má za sebou kus práce. Zeď stavíme také proti relativizování těchto fakt a toho, že se Česká republika za 30 let stala pevnou součástí západoevropských struktur. Je to stavba proti blbé náladě," řekl Novák.

S nápadem připomenout 30 let starou událost přišel ředitel muzea Petr Grulich. "Zeď ve mně evokovala symbol hradecké sametové revoluce. Byť to reálné centrum dění bylo na Velkém náměstí (v historickém centru města), tak pro mě byla velkým zážitkem," dodal Grulich.

V roce 1989 šlo o spontánní akci studentů. Stavba tehdy začala 12. prosince na Gottwaldově, dnešním Ulrichově náměstí a měla symbolicky oddělit komunistickou moc reprezentovanou sídlem OV KSČ ve Steinského paláci a okresní národní výbor a bezpečnostní orgány na protější straně náměstí. Studenti také chtěli upozornit na pomalý postup vyšetřovací parlamentní komise událostí 17. listopadu.

Zeď dosáhla délky asi 20 metrů, šířky čtyř metrů. Z náměstí zmizela asi po týdnu, když se po deštích začala rozpadat, podle pamětníků to bylo okolo 19. prosince.

Podle organizátorů nápad podporuje řada obyvatel města, včetně hradeckých obchodů, které přislíbily stovky krabic. "Kvůli bezpečnosti a stabilitě jsou první krabice, tedy základ zdi, ukotveny na kovový plot, který jsme připravili. Krabice se upevňují pomocí plastových stahovaček," řekl Novák.

Lidé mohou krabice nosit do 19. listopadu, kdy akce končí. Krabice pak skončí ve sběrných surovinách, výtěžek půjde na charitu jako v roce 1989.

Zeď před 30 lety sloužila i jako veřejné místo pro svobodné vyjadřování názorů. Proto každý den od 13:30 do 18:00 budou na místě studenti hradecké univerzity s výtvarnými potřebami, kteří pomohou lidem krabice popsat, pomalovat. V noci bude zeď hlídat před vandaly bezpečnostní agentura.

Stavba papírové zdi je ve stotisícovém Hradci Králové jednou z akcí, které připomínají 30. výročí samotové revoluce. Hlavní událostí bude 16. listopadu akce Cesta ke svobodě, jejíž součástí bude pojmenování piazzetty uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové náměstím Václava Havla. V neděli 17. listopadu se bude konat i happening před Klicperovým divadlem nebo slavnostní mše v katedrále Svatého Ducha.

Štítky ČR, historie, 1989, Hradec Králové, FOTO, Ulrichovo náměstí, Univerzita Hradec Králové, Sametová revoluce, Jakub Novák, Muzeum východních Čech, Česko, revoluce, Petr Grulich, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci začala stavba zdi z krabic jako před 30 lety. Jedná se o symbol revoluce  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.