Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Jejich poslední cesta vede skrz stovky schodů. Bílá věž se stala symbolem sebevrahů

Je to smutný fenomén. Bílá Věž, která je symbolem Hradce a zároveň jeho ikonou, se stává i místem, které si mnoho lidí vybírá ke konci své životní cesty. Svědčí o tom již čtvrtá sebevražda za poslední tři roky.

Téma, které se píše velmi obtížně. Celkově se o smrti nepíše vůbec snadno a nelze nijak zasahovat do rozhodnutí lidí, jenž svůj život dobrovolně ukončili. Nicméně ve spojitosti s Bílou Věží je z toho mrazivá kombinace. Člověk, který si za svou závěrečnou pouť životem vybere Bílou věž má tolik času na to si svou cestu k vrcholu rozmyslet.

Jenže v poslední době už čtyři nešťastníky ani dlouhá a náročná cesta sktz stovky schodů k vrcholu jejich rozhodnutí nezměnila. Čím to? To zůstává pouze v hlavách těch, kteří se rozhodli skočit a nelze tak polemizovat nad tím, co je k činu vedlo. Polemizovat by se ale dalo určitě nad tím, zda by se skokům z Bílé věže dalo zabránit. 

Po předchozích tragédiích se už dlouho mluví o tom, že by se v místě vrcholu vytvořila záchranná síť, která by tak zamezila dalším sebevražedným skokům. Jenže zatímco se o tom v předchozích letech na Radnici velice dlouho hovořilo, debatovalo, tak časem téma opět vyšumělo do prázdna, a nic se nezměnilo. Následkem toho jsou další mrtví. 

Za poslední necelé tři roky se jedná už o čtvrtou sebevraždu. V roce 2016 ukončil svůj život pětačtyřicetiletý muž a o necelý rok později mladá žena. V té době už se začalo hovořit o tom, že by Bílá věž měla mít nějaký zabezpečovací systém, jenže se tak nestalo a loni se skokem z věže zabil další muž.

Je na čase, aby radnice začala jednat, jelikož je velkým štěstím, že ti, kteří skočili, nezabili zároveň i někoho pod sebou. Je třeba si na rovinu říct, že je to svým způsobem i sobecky zvolená sebevražda, protože při ní může jedinec ohrozit i někoho dalšího, obzvláště skokem z výšky. Čtyři oběti za tři roky ale mluví jasně. Bílá věž by měla být místem a pozitivní symbolikou Hradce a ne místem skoku sebevrahů.

V kontextu této smutné statistky je si třeba přiznat, že problémy fotbalového stadionu, Benešovy třídy, nebo Černigovu by měly jít stranou a je třeba se, co nejrychleji zaměřit na bezpečnost Bílé věže. Je možné, že rozhodnutí nešťastníků nezmění, ale hradecká dominanta se nestane jejich rozlučkou se životem. 

Byla by škoda, kdyby byla Bílá věž brána něco jako Nuselský most v Praze, který je brán, jako "Ráj" sebevrahů. 

Autoři | Foto Martin Doležal

Štítky Bílá věž (Hradec Králové), sebevražda, Praha

KOMENTÁŘ: Jejich poslední cesta vede skrz stovky schodů. Bílá věž se stala symbolem sebevrahů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.