Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Největší centra pro konání mnoha akcí má Hradec Králové s Trutnovem

Multifunkční společenská a kulturní centra mají v Královéhradeckém kraji pouze stotisícový Hradec Králové a jednatřicetitisícový Trutnov. Kongresové centrum Aldis v Hradci Králové, které bylo otevřeno v roce 1993, je zároveň největším svého druhu v celých východních Čechách. Trutnovské centrum Uffo zahájilo provoz v roce 2010 a patří k nejmodernějším v zemi.

Centrum Aldis, jehož spoluvlastníky jsou odborové svazy a město Hradec Králové, disponuje jedním z největších sálů mimo Prahu. Vejde se do něj až 1382 sedících. V Aldisu si konají kongresy, konference, výstavy, koncerty, veletrhy, plesy, taneční soutěže. Ze sportovních akcí utkání v boxu či karate. "Ročně uspořádáme 350 až 390 různých akcí. Vejít se s nimi musíme do devíti měsíců, protože sezona trvá od poloviny září do poloviny června," řekl ředitel Aldisu Tomáš Faltus.

Jednou z největších akcí v Aldisu, který zabírá plochu půl hektaru, je celostátní konference Internet ve státní správě a samosprávě. Sídlo v Aldisu mají také dvě desítky firem, nájemcem je i regionální studio České televize.

Aldis nepobírá dotace, peníze si musí vydělat i na postupné rekonstrukce. "Za posledních šest let jsme každý rok investovali čtyři až pět milionů korun do rekonstrukcí foyer a sociálních zařízení ve všech třech podlažích," řekl Faltus. Loni měla firma tržby 39 milionů korun a vykázala zisk 1,2 milionu korun. Společnost má téměř 30 zaměstnanců.

Trutnovské centrum nabízí podobný počet akcí 

Společenské centrum Uffo postavilo za 480 milionů korun město Trutnov. Zhruba polovinu peněz na stavbu získalo z evropské dotace. Budova, která získala v roce 2011 celostátní titul Stavba roku, umožňuje různé možnosti uspořádání, a to od divadelní scény po koncertní úpravu, která nabízí místo až pro 700 návštěvníků. Konat se v něm mohou i utkání v boxu či taneční soutěže. Názvem centra město vzdalo hold významnému trutnovskému rodákovi Uffo Hornovi, který v 19. století působil v kultuře a politice.

Lidem z Trutnova a celé severní části hradeckého kraje Uffo nabízí především divadelní představení, koncerty, plesy a výstavy. Hostí i kongresy a další společenské a jiné akce. Největší akcí je na přelomu května a června festival nového cirkusu Cirk-UFF. Ročně se k Uffu uskuteční kolem 380 akcí.

Centrum Uffo podle starosty Ivana Adamce naplnilo všechny předpoklady, které se od něj čekaly. "Uffo je garantem celé kultury ve městě, dnes je pojmem i orientačním bodem v Trutnově. Je jedním z mála moderních kulturních zařízení, které v ČR v poslední době vznikly," řekl Ivan Adamec.

Město ročně provoz centra dotuje částkou přes 20 milionů korun. "Finanční soběstačnost centra je asi 50 procent, s čímž se počítalo. Uffo jsme nestavěli pro komerci, ale pro kulturu pro co nejširší okruh lidí," řekl starosta.

Autoři | Foto Aldis.cz

Štítky ČR, reality, sporty, kultura, Královéhradecký, Aldis, Uffo, Hradec Králové, Trutnov, Královéhradecký kraj, Kongresové centrum Aldis, Východní Čechy, Ivan Adamec, Praha, Česká televize, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší centra pro konání mnoha akcí má Hradec Králové s Trutnovem  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.