Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava hradeckého muzea vyšla na 100 milionů. Expozice se ale o rok opozdí

Vznik nové expozice ve zrekonstruované secesní budově Muzea východních Čech v Hradci Králové bude mít téměř rok zpoždění. Otevření muzea je naplánované na 31. října, k vidění budou ale zatím jen výstavy. Městu se ani napodruhé nepodařilo vybrat firmu, která vybudování expozice zajistí. Třetí soutěž na dodavatele expozice by měla být zahájena na přelomu října a listopadu,

Město podle mluvčí radnice Kateřiny Šmídové připravuje úpravu zadávacích podmínek. Pokud se podaří v opakované soutěži firmu vybrat, na nové expozici by se mělo pracovat od března do srpna 2020. "Za účelem úprav zadávacích podmínek a informování možných dodavatelů o záměru realizace expozice v MVČ povede magistrát v září 2019 předběžné tržní konzultace (PTK). Na základě výsledků PTK dojde pravděpodobně k úpravě zadávacích podmínek pro opakované zadávací řízení," sdělila Šmídová.

Nová muzejní expozice by neměla být klasickou výstavou s vitrínami, její základ mají tvořit architektonické prvky města. Je plánovaná ve více sálech. Novinkou bude i to, že expozice bude v upraveném podzemním podlaží. "Předpokládaná hodnota podle projektové dokumentace činí 15,241 milionu korun bez DPH. Tato předpokládaná hodnota byla použita v obou předchozích zrušených soutěžích," uvedla mluvčí.

Do první soutěže, zahájené v lednu, přišla jediná nabídka, která ale výrazně převyšovala předpokládanou cenu díla. Proto město soutěž v dubnu zrušilo. Do druhé soutěže vyhlášené v dubnu se žádná firma nepřihlásila.

Evropské dotace výrazně pomohly

Opravy muzea, které je jedinou národní kulturní památkou ve městě, začaly loni v květnu a vyšly na více než 100 milionů korun. Většina z uznatelných nákladů jde z evropské dotace.

Stavbaři při rekonstrukci historické budovy opravili plochy před budovou, vyměnili okna, budova má novou fasádu, barevně odpovídá původní. Přemístěna byla předávací stanice tepla, která byla v suterénu budovy muzea a teplo z ní šlo i do domů v přilehlých ulicích. Před muzeem odborníci zrestaurovali kašnu a obnovili dvě sedmimetrové sochy v průčelí budovy.

Majitelem budovy a investorem opravy je město, zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj. Muzejní budova vznikla podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912. Národní kulturní památkou bylo muzeum prohlášeno v roce 1995.

 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, stavby, muzea, expozice, Hradec Králové, FOTO, muzeum, soutěž, Muzeum východních Čech, Jan Kotěra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava hradeckého muzea vyšla na 100 milionů. Expozice se ale o rok opozdí  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.