Dnes, 12:05
Listopad v Hradci Králové patří husám, červenému zelí a mladému vínu. Tradiční svatomartinské hody lákají každoročně stovky milovníků dobrého jídla. Pokud nechcete péct doma, přinášíme přehled, kam vyrazit na dokřupava vypečenou husu a kolik za ni letos zaplatíte.
Pokud si chcete letos dopřát svatomartinské hody bez práce v kuchyni, rezervujte si místo včas. Zájem o husí pečínku je každým rokem větší a dobré podniky bývají rychle plné. Šéfkuchaři napříč krajem připravili pestrá menu, kde se tradice potkává s moderní kuchyní.
Hradec Králové – Hotel U Královny Elišky
Svatomartinské menu tu nabídne terinku z foie gras s Hennessy cognacem, husí vývar, smaženou kachní kroketu a hlavní hvězdu – husí stehno se zelím a variací knedlíků za 449 Kč. Dezertem může být pošírovaná hruška v červeném víně s karamelem za 149 Kč.
Pivovarské domy Hradec Králové
Tradiční svatomartinské menu zde poběží od 7. do 16. listopadu. Ochutnat můžete konfitované husí stehno s dvojím zelím a knedlíky za 555 Kč, nebo trhané husí maso v bramborové lokši za 355 Kč. Pro rodiny je tu Posvícenský pekáč pro 6–7 osob za 2 950 Kč.
Duran Restaurant, Hradec Králové
Nabízí svatomartinské speciality i možnost odnést si je s sebou. Klasikou je Martinská husa se zelím (1 kg) za 558 Kč, nebo 1/4 pečené kachny s červeným zelím za 348 Kč. Na závěr doporučují lívančky s borůvkovou šlehačkou za 78 Kč.
Restaurace 100letá
Stylové bistro nabídne paštiku z husích drůbků s portským vínem (189 Kč), husí kaldoun (94 Kč) a pečenou čtvrt husy s dvojím zelím za 578 Kč. V nabídce nechybí ani konfitované kachní stehno s bramborovou lokší za 396 Kč. Na závěr doporučují Martinský rohlíček s ořechovou náplní za 39 Kč.
Bernard Pub U Viktora
Od 7. do 14. listopadu 2025 zde chystají klasické svatomartinské menu. Hlavní chod tvoří konfitované husí stehno se staročeským zelím a knedlíky za 445 Kč, ale ochutnat můžete i celou pečenou husu, husí paštiku či kaldoun. Nabídku doplní svatomartinská vína z moravských vinařství.
Náplavka Bistro
Svatomartinský víkend proběhne 15. a 16. listopadu 2025. V nabídce bude paštika z husích jater v sicilských cannoli (165 Kč), husí kaldoun (85 Kč) a konfitované husí stehno s brusinkovým zelím a lokší za 545 Kč. Moderní pojetí představí grilované husí prso s onigiri a červeným kari (545 Kč). Tříchodové menu vyjde na 745 Kč.
Hradec Králové letos nabízí opravdu širokou paletu svatomartinských hodů od tradiční husy se zelím až po moderní asijské variace. Pokud chcete místo jisté, rezervujte včas, zájem je velký.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám