Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradec by měl v příštím roce investovat do Milety, dvoukolejky i ZUŠ Střezina

Hradec Králové má o investicích na příští rok jasno. Jejich výše se šplhá k téměř půl miliardě korun. Městská rada už poslala tento údaj ke schválení zastupitelstvu, které se bude konat v příštím týdnu.

Mezi největší investice hradecké radnice v roce 2024 budou patřit modernizace křižovatky Mileta, druhá etapa rekonstrukce ZUŠ Střezina, opravy dalších městských základních škol či potřebné přípravy pro zdvojkolejnění železniční trati ve směru na Chlumec nad Cidlinou. 

„V návrhu rozpočtu městští ekonomové předpokládají příjmy na úrovni 2,8 miliardy, výdaje jsou plánované ve výši něco přes tři miliardy korun. Na vyrovnání schodku 225 milionů korun pak počítáme s použitím prostředků naspořených v minulých letech společně s případným čerpáním přijatého úvěru,“ říká Miroslav Hloušek, ekonomický náměstek primátorky Hradce Králové. Největší podíl příjmové části městského rozpočtu tvoří daňové příjmy, jejichž hodnota je predikována na úrovni 2,4 miliardy korun.

Běžné výdaje města v roce 2024, tedy základní provoz města a jeho organizací, jsou plánované ve výši více než 2,56 miliardy. Například technické služby města obdrží dle návrhu rozpočtu příspěvek 457 milionů korun, zejména jde o údržbu komunikací, veřejné osvětlení, městskou zeleň či údržbu školských a sportovních zařízení. Město bude dotovat hromadnou dopravu částkou 380 milionů korun, základní a mateřské školy na svůj provoz obdrží téměř 164 milionů korun, 65 milionů korun město přispěje na sociální služby. S částkou 330 milionů korun počítá hradecká radnice v příštím roce na provoz v oblasti kultury a sportu formou dotací či příspěvků městským organizacím.

Za odpadové hospodářství město plánuje v příštím roce vydat více než 107 milionů korun. „U kapitálových výdajů počítáme s výdaji 499 milionů korun. Jen na rekonstrukci křižovatky Mileta počítáme v roce 2024 se 110 miliony korun, dalších 165 milionů bude alokováno ve výhledu rozpočtu na roky 2025 a 2026. Téměř 150 milionů půjde v příštím roce na rekonstrukce škol, v roce 2025 by to mělo být dokonce 270 milionů,“ doplňuje náměstek primátorky Miroslav Hloušek.

Do konce roku 2024 by město mělo dočerpat přijatý úvěr ve výši 400 milionů korun. Tím by hodnota celkového zadlužení města měla dosáhnout výše 791 milionů korun. Dluhový ukazatel, který posuzuje rozpočtovou odpovědnost samosprávy, uvádí, že za „zdravé a udržitelné“ financování se považuje pouze takové, pokud výše dluhu nepřekročí 60 % průměrných příjmů za poslední čtyři roky. Návrh rozpočtu města Hradce Králové pro rok 2024 však předpokládá, že hodnota tohoto podílu bude na konci roku dosahovat maximálně hodnoty 29 %.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Hradec Králové, investice, Mileta, Střezina, železnice, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec by měl v příštím roce investovat do Milety, dvoukolejky i ZUŠ Střezina  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.