Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Advent bude v Hradci ve znamení trhů, kluziště i zpěváků Deyla s Horákem

Advent bude v Hradci Králové ve znamení vánočních trhů, vánoční linky a také kluziště. Svařák na Velkém náměstí začne vonět osmého prosince, trhy skončí dvacátého druhého prosince.

Za necelé tři týdny začnou na Velkém náměstí v Hradci Králové tradiční vánoční trhy, zajíždět k nim bude také speciální vánoční linka. Náměstí bude zaplněno přibližně stovkou stánků a po celou dobu konání trhů je připraven bohatý kulturní program, řada koncertů, nacházet se tu bude také dětská zóna s kolotočem a kovářskou dílnou. Novinkou letošních vánočních trhů bude kluziště, které potěší malé i velké návštěvníky, a to i několik dnů po ukončení trhů. Vstup na něj bude zdarma.

Vánoční trhy se uskuteční na Velkém náměstí již druhým rokem. Pod Bílou věží se bude nacházet od 8. do 22. prosince téměř sto stánků s dekoracemi, ručně malovanými výrobky, svíčkami a vánočními ozdobami. Chybět nebude ani občerstvení a nápoje. Trhy budou návštěvníkům otevřeny v pondělí od 12 do 18 hodin, od úterý do čtvrtka od 11 do 18 hodin, v pátek a sobotu vždy od 10 do 20 hodin, o nedělích od 10 do 18 hodin a v pátek 22. prosince se stánky otevřou v 10 hodin a uzavřou se v 16 hodin. „V případě zájmu návštěvníků se může provozní doba občerstvení prodloužit až do 22 hodin, tedy kromě pátku 22. prosince,“ říká náměstkyně primátorky pro oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.

Vánoční stánky budou rozmístěny v prostoru mezi katedrálou sv. Ducha a morovým sloupem. „Mezi morovým sloupem a kostelem Nanebevzetí Panny Marie najdou vyžití především děti, ale nebude tu chybět také odpočinková zóna. Navštívit bude možné historickou střelnici, kováře nebo se svézt na kolotoči. Vánoční trhy budou denně doplněny o koncerty. Na hlavním pódiu na Velkém náměstí vystoupí Kateřina Brožová, Factorial! Orchestra, Michal Horák, David Deyl a mnoho dalších. K vidění bude také ohnivá show.

O vánočních trzích se mohou návštěvníci těšit na novinku v podobě venkovního kluziště o rozměrech 24 x 10 metrů, které bude umístěno mezi morovým sloupem a kašnou. Instalace vyrovnávací podesty proběhne 4. prosince, o den později se začne se samotnou instalací umělé plochy na bruslení. Ta bude v provozu od 8. až do 26. prosince denně od 10 do 20 hodin. U kluziště, které bude pravidelně v ranních hodinách procházet údržbou, umístí organizátoři také speciální osvětlení a lavičky s gumovou pochozí plochou. Provoz kluziště přístupného zdarma se bude řídit provozním řádem. V jeden moment ale může na led z bezpečnostních důvodů maximálně 35 osob.

Také v letošním roce bude po dobu trvání trhů jezdit zdarma speciální vánoční linka, jejíž provoz obstará speciálně vyzdobený elektrobus. „Pendlovat bude mezi terminálem hromadné dopravy a Adalbertinem s mezizastávkami Hlavní nádraží, OD Tesco a Atrium, Centrál, Muzeum, Magistrát města a Velké náměstí.  Z terminálu hromadné dopravy bude linka jezdit v intervalu 30 minut, a to o pondělcích od 13 do 18 hodin, v ostatních dnech od 11 do 18 hodin s výjimkou 22. prosince. To od terminálu vyjede poslední autobus v 15 hodin a z Velkého náměstí v 15:09,“ uvádí náměstek primátorky odpovědný za oblast dopravy Miroslav Hloušek.

Parkování vozidel v průběhu konání vánočních trhů bude možné v některém z blízkých parkovišť. Jde o parkovací domy Jana Gayera či Regiocentrum (bývalý pivovar), popřípadě venkovní parkoviště před koupalištěm Flošna.

V Hradci Králové započne adventní období v neděli 3. prosince rozsvícením vánočního stromu na Velkém náměstí. Program bude zahájen v 16 hodin, v 16:30 se rozsvítí vánoční strom a spolu s ním také výzdoba po celém městě. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/anncapictures

Štítky Hradec Králové, David Deyl, Michal Horák, vánoční trhy, Velké náměstí, morový sloup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Advent bude v Hradci ve znamení trhů, kluziště i zpěváků Deyla s Horákem  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.