Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Děti Země blokují úsek D11, silničáři s nimi chtějí jednat

Ekologické hnutí Děti Země napadlo rozkladem stavební povolení pro úsek dálnice D11 z Trutnova ke státní hranici s Polskem. Vedení silničářů chce s předsedou Dětí Země Miroslavem Patrikem jednat o možném zpětvzetí rozkladu.

ŘSD získalo nepravomocné stavební povolení na úsek D11 z Trutnova ke státní hranici 3. srpna. Informaci o podání rozkladu ředitelství obdrželo 14. září. "Rozklad, který podala organizace Děti Země, je blanketní. To znamená, že důvody odvolání zatím neznáme," uvedl mluvčí mluvčí ŘSD Jan Studecký. Děti Země stavební povolení studují a do měsíce rozklad doplní o odborné argumenty.

"Jakmile bude jasné, proti čemu se Děti Země odvolávají, chce se s předsedou Patrikem setkat náš generální ředitel Mátl, aby s ním jednal o možném zpětvzetí rozkladu," uvedl mluvčí ŘSD. Délku případného zdržení stavby nelze nyní podle ředitelství odhadnout. Dosud ŘSD mínilo, že by stavbu mohlo zahájit na konci letošního roku.

ŘSD nyní pro úsek D11 o délce 21 kilometrů vybírá stavební firmu. Z šesti uchazečů dal nejvýhodnější nabídku polský Budimex. Nabídl cenu 11,35 miliardy korun, tedy 86,8 procenta předpokládané ceny. ŘSD plánuje, že na D11 nejdříve otevře tříkilometrový úsek u hranice s Polskem, který naváže na polskou čtyřproudou rychlostní silnici S3. Celý úsek, jehož součástí jsou i dva půlkilometrové tunely, by měl být hotový v roce 2027.

ŘSD současně připravuje stavbu úseku D11 z Jaroměře do Trutnova. K úseku o délce 19,6 kilometru v březnu získalo pravomocné územní rozhodnutí. D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978 a zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových 113. Od prosince 2021 dálnice končí na severním okraji Jaroměře. Navazuje na ni silnice I/37 směrem na Trutnov.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jakubkralicek.cz

Štítky ČR, silnice, stavby, ekologie, D11

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti Země blokují úsek D11, silničáři s nimi chtějí jednat  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.