Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecké KACPU ukončilo provoz. Od března odbavilo přes osmnáct tisíc Ukrajinců

Ve stotisícovém Hradci Králové včera ukončilo provoz Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu (KACPU) a začalo stěhování zázemí střediska. Centrum zajišťovalo na jednom místě, v krajské administrativní budově Na Okrouhlíku u autobusového terminálu, kompletní servis pro příjem uprchlíků. Od středy budou běžencům jednotlivé složky poskytovat služby na svých běžných pracovištích, především na Ulrichově náměstí v centru města. Důvodem ukončení provozu KACPU bylo nízké vytížení centrálního pracoviště.

"Včera odpoledne začalo stěhování zázemí KACPU, v provozu budou jednotlivá stanoviště znovu ve středu 10. srpna. Registrace uprchlíků bude od středy nadále tři dny v týdnu, a to v pondělí, středu a pátek od 8:00 do 15:00," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Krajská budova Na Okrouhlíku bude dále sloužit pro nouzové přečkání v případě příjezdu uprchlíků bez zajištěného ubytování.

"Stejně jako ostatní kraje dále zajistíme systémový přístup k registraci uprchlíků. Na základě vyhodnocení získaných zkušeností a efektivity nákladů jsme se rozhodli, že všechny zainteresované složky přejdou takzvaně do svých kanceláří v jednotlivých institucích," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Na Ulrichově náměstí sídlí cizinecká policie a odbor imigrační politiky, dvě klíčové složky, jež podle hejtmana zabezpečují proces registrace uprchlíků. "Na tento proces navazují další zainteresované organizace jako například úřad práce, zdravotní pojišťovna a podobně, které již budou také pracovat ve svých úřadech. Nevidíme v tom žádný problém, protože uprchlíci mají i své povinnosti, které musejí naplnit tím, že se například osobně dostaví k projednávání všeho potřebného," sdělil hejtman.

Upozornil, že pokud by se situace změnila, je kraj připraven vrátit do hry model centrálního pracoviště. "Jsem přesvědčen o tom, že současné ukončení provozu KACPU je správné rozhodnutí," dodal Červíček.

Od března prošlo centrem přes osmnáct tisíc uprchlíků

Hradecké KACPU bylo v provozu od 2. března a dosud zaregistrovalo 18.092 občanů Ukrajiny, z toho 2673 získalo přes databázi hasičů ubytování. Koordinaci fungování celého krajského centra zajišťovali krajští hasiči, zároveň měli na starosti pracoviště zabezpečující náhradní ubytování pro uprchlíky.

Minulý týden hradecké KACPU odbavilo 183 lidí, týden předtím 204 a předtím 212 a 221 uprchlíků z Ukrajiny. Minulý týden získalo ubytování přes databázi hasičů 17 běženců zaregistrovaných ve středisku, předtím 43 a 24, vyplynulo z dat krajských hasičů.

Původní nepřetržitý provoz centra kraj kvůli klesajícímu zájmu postupně zkracoval. Centrum bylo od pondělí 11. července v provozu tři dny v týdnu, předtím fungovalo každý všední den.

Podle databáze krajských hasičů hradecké centrum zaregistrovalo v březnu 10.753 Ukrajinců, v dubnu 3136, v květnu 1856, v červnu 1307, v červenci 857 a za první dva srpnové týdny 183 lidí. Největší nápor středisko zažívalo v prvních týdnech po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února. Například ve druhém březnovém týdnu středisko odbavilo téměř 3900 uprchlíků, tedy skoro 600 denně.

Původní centrum působilo v Aldisu

Do konce března hradecké KACPU fungovalo v Kongresovém centru Aldis, od 31. března sídlí v ulici Na Okrouhlíku. Centrum zabezpečovalo na jednom místě prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny, zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Zároveň centrum Ukrajincům zařizovalo v případě potřeby umístění a dopravu do dočasného ubytování.

Na zřízení centra spolupracoval Královéhradecký kraj s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje, Krajským ředitelstvím policie Královéhradeckého kraje, Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), Úřadem práce ČR, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Diecézní katolickou charitou Hradec Králové, Oblastní charitou Hradec Králové a také se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Královéhradecký kraj -FB

Štítky ČR, Ukrajina, správa, migrace, Královéhradecký, uprchlík, Okrouhlice, Hradec Králové, databáze, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, Úřad práce České republiky, ruská invaze na Ukrajinu, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké KACPU ukončilo provoz. Od března odbavilo přes osmnáct tisíc Ukrajinců  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.