Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hradci Králové si lidé za teplo připlatí v průměru stokorunu

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové zvýší od 1. ledna cenu tepla o 8,48 procenta na 610,82 koruny za gigajoule (GJ) včetně DPH. Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok vzroste přibližně o 1 193 korun asi na 15 270 korun. Měsíčně si domácnost připlatí 99 korun.

Do zvýšení ceny Tepelné hospodářství podle Seidlera promítlo pouze nárůst ceny tepla z Elektráren Opatovice (EOP), od nichž Tepelné hospodářství teplo pro své zákazníky nakupuje. "Růst ostatních nákladů, který je meziročně nejméně desetiprocentní, jsme kompenzovali úsporami a v minulosti vytvořenými rezervami," řekl ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Úspory podnik má i díky zavádění nových technologií.

"Naším dlouhodobým cílem je udržet ceny tepla a teplé vody pro hradecké domácnosti nadále na jedné z nejnižších cenových úrovní v rámci republikového srovnání," uvedl Seidler. Letos je průměrná cena centrálně dodávaného tepla v Česku kolem 600 Kč/GJ.

Teplárenské sdružení ČR v říjnu uvedlo, že meziroční zdražení ceny tepla může být až dvouciferné a tedy nejvyšší za posledních 13 let. Za vytápění bytu by si lidé podle sdružení měli příští rok připlatit i několik tisíc korun. Důvodem je zdražování paliv a emisních povolenek.

Přes úspory bude mít Tepelné hospodářství zdroje na opravy a investice do teplárenské soustavy. "Na nové investice a zejména technická zhodnocení stávajícího majetku plánujeme i pro nadcházející rok vyčlenit více než 19 milionů korun," uvedl náměstek ředitele Petr Juránek.

Tepelné hospodářství zásobuje teplem vedle domácností i školy a další veřejné a soukromé instituce. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci Králové je odhadem 80 procent. Do některých lokalit ve městě dodávají teplo přímo Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkurují. Ceny pro příští rok EOP zatím neoznámily.

Loni Tepelnému hospodářství klesl zisk na 10,2 milionu korun z předloňských 19,1 milionu korun. Důvodem byl výpadek tržeb firmy v době epidemie covidu-19, kdy především školy byly mnoho týdnů zavřené a tepla odebraly výrazně méně. Výnosy firmy loni dosáhly 496 milionů korun, plán počítal s úrovní 550 milionů. Přes pokles zisku Tepelné hospodářství nemuselo omezovat výdaje na investice a opravy, které loni dosáhly zhruba 15 milionů korun.

Rada města Hradce Králové, která má funkci valné hromady Tepelného hospodářství, na jaře rozhodla, že jeden milion z loňského zisku půjde do sociálního fondu firmy a devět milionů korun na dividendy. Na dividendy firma navíc ještě přidala šest milionů korun z nerozdělených zisků minulých let, takže celkem město dostalo na dividendách 15 milionů korun. To bylo stejně jako loni, kdy však firma nemusela používat minulé zisky.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, teplo, správa, ceny, peníze, Tepelné hospodářství, Hradec Králové, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., Elektrárna Opatovice nad Labem, investice, Česko, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové si lidé za teplo připlatí v průměru stokorunu  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.