Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dušičky jsou za dveřmi. Věnce a umělé květiny letos zdražily

Dušičkové zboží letos podle analýzy sedmi největších českých obchodních řetězců zdražilo. Nejvíc stoupla cena umělých květin. Zdražování je vzhledem k současné ekonomické situaci nevyhnutelné. Ani to ale zákazníky neodradí. Svátek zesnulých má u nás hluboce zakořeněnou tradici a uctít památku svých zemřelých vyrazí většina lidí.

Památka zesnulých či lidově Dušičky připadají letos na úterý druhého listopadu. Je to den, kdy si lidé připomínají své zemřelé příbuzné a přátele. Podle tradic zdobí rodinné hroby věnci a květinami, rozsvěcují svíčky a vzpomínají na ty, kteří už tady nejsou. Květinářství, obchody a zahradnictví mají v těchto dnech na pilno. Zájem je tradičně o věnce, umělé květiny, svíčky, ale i vazby ze živých květů. „Zákazníci se čím dál častěji zajímají i o moderní sortiment, jako jsou LED svíčky, dekorace či vázy. Nejvyhledávanějším zbožím ale stále zůstává tradiční červená svíčka“, uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Všechno toto dušičkové zboží letos výrazně podraží. Na zvyšování cen se krom jiného podílí i rostoucí ceny energií. Mnohým evropským pěstitelům se pěstování a následný prodej květin nevyplácí. I taková květinová velmoc, jakou je Nizozemsko, musela přerušit provoz některých svých skleníků. Konkurenti z afrických zemí jako je například Keňa nebo Etiopie jsou schopni dopravit do Evropy květiny dnes již za podobné ceny. Přesto řezané květiny podražily citelně. Třeba gerbery, které ještě před pandemií stály 15 korun, letos o prázdninách vyšly už i na 35 korun.

Letos ale stoupají i ceny umělých květin, jeden kus je oproti loňskému podzimu dražší průměrně o čtyřicet tři korun. Za svíčku v plastovém kalíšku si připlatíme o šest korun.

Vzhledem k vyšším cenám dušičkového zboží se dá očekávat i větší počet krádeží přímo z hrobů. „Občanům proto doporučujeme, aby si své hroby vyfotografovali, neboť v případě krádeže nebo poškození hrobu bude pro policii mnohem jednodušší zadokumentovat původní stav hrobu“, radí tisková mluvčí policie Hana Millerová.

Na kontroly hřbitovů se během dušiček hodlají opět zaměřit policejní hlídky. Budou je obcházet v pravidelných intervalech. „Zloději si totiž na hřbitovech dost často tipují osamělé osoby, které sledují, a ve chvíli, kdy jdou například pro vodu nebo vyhodit původní výzdobu do kontejneru, seberou jim odloženou tašku či kabelku a zmizí,“ dodala mluvčí. Hlídky budou dohlížet i na zaparkovaná auta, která si někteří stále pletou s trezorem.

Hřbitovy v Královéhradeckém kraji mají v období Dušiček prodlouženou otevírací dobu. Například v Hradci Králové od 23. října do 3. listopadu vždy od 8:00 do 20:00. „Kancelář správy hřbitovů v Kuklenách bude v této době otevřena v úředních dnech v pondělí a ve středu od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 16.30,“ řekla pro radniční zpravodaj vedoucí správy městských hřbitovů Naďa Štěrbová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jozef Babij | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Dušičky, Památka zesnulých, věnce, květiny, cena, kontroly, policie, otevírací doba, zloděj, svíčka, hřbitov, Albert Česká republika, Evropa, Nizozemsko, Etiopie, Keňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušičky jsou za dveřmi. Věnce a umělé květiny letos zdražily  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.