Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Gerontometabolická klinika hradecké nemocnice si připomíná 30. výročí svého vzniku

III. interní gerontometabolická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové si letos na podzim připomíná 30. výročí svého založení. Ročně je tu hospitalizováno více než 2200 pacientů a dalších téměř 25 tisíc je vyšetřeno ambulantně. Klinika zajišťuje péči především o pacienty, kteří mají potíže s metabolismem.

Klinika od svého začátku provozuje jednotku intenzivní metabolické péče, která zajišťuje akutní péči o pacienty se selháváním orgánů a životních funkcí zejména při poruchách výživy, gastrointestinálního ústrojí, ale také při akutních otravách. „Vývoj medicíny za poslední tři desítky let je možné doložit například údajem, že před třiceti lety byla na této jednotce mortalita pacientů kolem 25 procent, nyní se pohybuje okolo 10 procent,“ uvedl přednosta kliniky Vladimír Blaha.

Součástí kliniky je také jednotka intenzivní geriatrické péče, která byla svého času založena jako první v České republice a která zajišťuje akutní péči o pacienty vyššího věku, kteří s ohledem na svou křehkost vyžadují speciální přístup.

Významným vývojem prošla také oblast péče o pacienty s poruchami výživy, metabolickými problémy – například s vysokým cholesterolem, obezitou či pacienty s cukrovkou, která se vyskytuje u téměř deseti procent populace. „Také v této oblasti se objevila spousta nových léků a léčebných postupů, které byly dříve nepředstavitelné, například inzulinová pumpa s automatickým dávkováním inzulinu nebo nové možnosti umělé výživy či infuzních roztoků,“ uvedl přednosta kliniky.

S ohledem na demografický vývoj a stárnutí společnosti klinice stále přibývá pacientů a do budoucna bude nutné uvažovat o jejím kapacitním rozšíření. „U geriatrických pacientů je potřeba jejich akutní problémy řešit tak, aby zůstali co nejdéle soběstační, měli zachovanou kvalitu života a ideálně nemuseli využívat lůžka následné péče,“ dodal profesor Blaha.

III. gerontometabolická klinika FN HK péči o pacienty zajišťuje na dvojici jednotek intenzivní péče, interní a geriatrické a na lůžkových odděleních metabolickém, nefrologickém, geriatrickém, diabetologickém a oddělení následné péče. Celkem klinika nabízí více než sto lůžek. Klinika také zajišťuje vzdělávání a výzkum v této oblasti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebookový profil Fakultní nemocnice HK

Štítky interna, gerontometabolická klinika, Hradec Králové, nemocnice, výročí, FN HK, metabolismus, stáří, pacient, klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové, výživa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gerontometabolická klinika hradecké nemocnice si připomíná 30. výročí svého vzniku  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.