Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecká univerzita má svoje pivo. Jmenuje se UHK Mech

Univerzita Hradec Králové se připojila k celorepublikovému trendu univerzitních piv a ve spolupráci s místním pivovarem připravila tradiční jedenáctistupňový ležák. Název piva zní UHK Mech a studenti se tak snažili ukázat, že mají smysl pro humor.

UHK má svoje první pivo, UHK Mech, které pro univerzitu vaří Rodinný pivovar 713 z Hradce Králové. O názvu piva rozhodovali studenti a příznivci školy hlasující v anketě na univerzitním Facebooku, přičemž vítězný návrh vymyslel kvestor UHK, Aleš Klicnar.

Název odkazuje na posměšné označení Hradce „Mechov“, kterou velmi rádi používají především sousedé z Pardubic jako označení něčeho nedůležitého, co obrůstá Pardubice ze severu. „Původně hanlivé označení Hradce Králové máme chuť změnit v něco pozitivního, v něco, co se přímo váže k městu, jehož jméno nese naše univerzita. A co jiného může změnit pohled na situaci než vychlazená sklenice piva,“ uvádí univerzita na sociálních sítích.

UHK Mech se tak stal registrovanou značkou univerzity. Ochutnat pivo je možné buď přímo na akcích UHK nebo v Rodinném pivovaru 713 v Albertově ulici.

„Český ležák (jedenáctka) je vařený tradičním způsobem (voda, slad a chmel) z polabského sladu a českého chmele (odrůdy Sládek a Žatecký poloraný červeňák). Je vařen dekokčně na jeden rmut za pomoci kvasinek spodního kvašení. Má zlatou barvu a snoubí se v něm sladová chuť s příjemnou chmelovou hořkostí, která láká k dalšímu napití,“ popisuje nové pivo sládek pivovaru Milan Hartman.

UHK není zdaleka jedinou univerzitou, která má své vlastní pivo. V loňském roce představila své pivo matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, jmenuje se Pěkný číslo a je inspirované číslem pí. Svůj zlatavý mok má i Univerzita v Olomouci, UP ALE, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity má Čtyrák a Mendelova univerzita v Brně Meldelbier.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UHK

Štítky pivo, UHK, univerzita, Hradec Králové, Mech, Mechov, studenti, Univerzita Hradec Králové, pivovar, Pardubice, Facebook, Univerzita Karlova, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká univerzita má svoje pivo. Jmenuje se UHK Mech  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.