Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

UHK se probojovala mezi tisícovku nejlepších univerzit na světě

Univerzita Hradec Králové (UHK) se v prestižním mezinárodním žebříčku QS World University Rankings 2022 dostala mezi první tisícovku nejlepších světových univerzit. V českém prostředí patří škola mezi deset nejlepších.

„Jen dostat se mezi univerzity, které žebříček QS World University Rankings vůbec hodnotí, je velmi složité a rozhodně ne samozřejmé. Rozhoduje mnoho faktorů a hodnotících kritérií. To, že jsme dokonce dosáhli na sdílenou 801. – 1000. pozici, vnímám jako obrovský úspěch a výborné ocenění společné práce vědců a vědkyň z UHK,“ říká rektor UHK Kamil Kuča.

Při hodnocení a srovnávání univerzit hraje významnou roli také intenzita výzkumu. „Zejména v této oblasti jsme s ohledem na stále rostoucí počet kvalitních publikací a dosažených citací v prestižních časopiseckých výstupech dosáhli výborného hodnocení, a proto jsme tak ‚vyrostli‘,“ dodává Kuča, který se sám jako toxikolog na rostoucí reputaci UHK pravidelně publikačně podílí.

Z České republiky se do prestižního žebříčku dostalo patnáct univerzit. „Naši pozici v rámci tuzemského prostředí sdílíme s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, Mendelovou univerzitou v Brně a Technickou univerzitou v Liberci,“ říká prorektor UHK pro vědu a tvůrčí činnost Ondřej Krejcar.

Kromě vědy a výzkumu je důležitým faktorem pro porovnávání univerzit také míra mezinárodní spolupráce. „Počty zahraničních studentů i zaměstnanců na UHK postupně rostou, stejně jako počty přijíždějících i vyjíždějících studentů. Absolutní počty mobilit na UHK se pohybují ve výši, kterou jinak vykazují vysoké školy s výrazně vyššími celkovými počty studujících. UHK dokonce čerpá 10 procent rozpočtu na mezinárodní kreditovou mobilitu v rámci projektu Erasmus+ v ČR a patří mezi tři nejúspěšnější české univerzity,“ uvádí prorektorka UHK Leona Stašová odpovědná za mezinárodní spolupráci.

Ohodnoť článek

Foto UHK

Štítky UHK, Hradec Králové, univerzita, vzdělání, studium, žebříček, Univerzita Hradec Králové, Kamil Kuča, Česko, Česká zemědělská univerzita v Praze, Program Erasmus, Mendelova univerzita v Brně, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

UHK se probojovala mezi tisícovku nejlepších univerzit na světě  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.